Index Vakbarát Hírportál

II. Erzsébet maga közölte a rossz híreket András herceggel

2022. január 14., péntek 20:55

A királynő kedvenc gyermeke volt másodszülött fia, András, azonban a héten felpörgött az ellene indult bírósági történet, amelyben komoly szexuális visszaélésekkel vádolják, és ezt már a Buckingham-palota sem merte tovább bevállalni.

Értesülések szerint maga a királynő kérette magához András herceget a windsori palotába, és mondta meg neki személyesen, hogy mostantól nem illeti meg a „királyi fenség” megszólítás, egyben azonnali hatállyal megvonta katonai titulusait és a brit királyi családban betöltött pozícióját. A magánkihallgatáson a 95 éves királynő azt is elmondta fiának, hogy nem vállal több nyilvános szereplést, és egyszerű közemberként kell végigvinnie az Egyesült Államokban ellene folyó pert – írta a New York Post.

A királyi családhoz közel álló források szerint azonban a királynő a vagyonából nem fogja támogatni Andrást, hogy állja a bírósági tárgyalás költségeit. Ugyanakkor a család fekete báránya állítólag évente mintegy 320 ezer dollárt kap a királynőtől. Mindezek után nyilvánvaló, hogy a yorki herceg nem vesz részt a királyi család képviseletében édesanyja idén esedékes platinajubileumi, vagyis a királynő trónra lépésének 70. évfordulója alkalmából tervezett, nagyszabású ünnepi eseményeken sem. Nem lesz ott tavasszal egy éve elhunyt édesapja, Fülöp herceg halálának évfordulójára tervezett gyászmisén sem a Westminster-apátságban.

A Buckingham-palota csütörtökön kiadott, nagyon kemény hangú közleményéből az is kiderül, hogy mivel II. Erzsébet királynő az államfő és így a fegyveres erők főparancsnoka is, ezért az András hercegtől visszavett katonai titulusok a királynőre szállnak vissza, aki idővel majd más, arra érdemesebbnek fogja ezeket adományozni. 

A yorki herceg – Károly trónörökös öccse, aki a kilencedik a brit trónutódlási sorrendben – 22 évig volt a brit királyi haditengerészet helikopterpilótája, és a Falkland-szigetekért Argentínával 1982-ben megvívott véres háborúban tényleges és veszélyes bevetéseken vett részt. András herceg 2015 óta altengernagyi rendfokozatot viselt, emellett a brit királyi légierő (RAF), illetve a szárazföldi hadsereg nyolc különböző egységének volt tiszteletbeli vagy tényleges parancsnoka. 

A királynő döntésének előzménye volt, hogy az RAF, a királyi haditengerészet és a szárazföldi hadsereg 150 veteránja nyílt levélben kérte fel a királynőt, hogy fossza meg András  herceget tiszteletbeli katonai címeitől. Mint nyílt levelükben írták:

A brit fegyveres erők tisztjeinek a feddhetetlenség, a becsület és a tisztességes életvezetés legmagasabb követelményeinek kell megfelelniük. Olyan követelményeknek, amelyeknek András herceg nem felel meg."

Ma még rosszabbra fordultak a dolgok

A csapások csőstül jönnek, legalábbis András herceg életében. Ma ugyanis York város egyik munkáspárti önkormányzati képviselője azzal az ötlettel állt elő, hogy András mondjon le címéről mint York hercege, mert ami a nevéhez köthető, az a város számára vállalhatatlan és elfogadhatatlan, és sokat árt a város hírnevének – írta a Guardian.

Erre a legutóbbi felvetésre még sem a herceg, sem pedig a Buckingham-palota nem reagált. Egyébként a királyi család öt tagja veszítette el az utóbbi években a „királyi fenség” megszólítást. Köztük volt Diana hercegnő, akitől akkor vonták meg a megnevezést, amikor elvált Károly hercegtől. András herceg most, illetve első felesége, Sarah yorki hercegnő viszont válásukkor veszítette el a megszólítást. Őket nemrégiben követte Harry herceg és felesége, Meghan Markle, amikor úgy döntöttek, hogy nem vállalják a királyi léttel járó megterheléseket, és saját lábukra állnak.

András herceg pere

Egy, az Egyesült Államokban beadott kereset szerint a brit uralkodói család tagja szexuális erőszakot követett el Virginia Roberts Giuffre ellen Jeffrey Epstein kerítőjének, Ghislaine Maxwellnek a londoni otthonában, továbbá a néhai milliárdos manhattani és Virgin-szigeteken található otthonában is. A nő állítása szerint akkor 17 éves volt.

Mint megírtuk, egy amerikai szövetségi bíró úgy döntött, hogy a yorki herceg ellen indult ügy folytatódhat. A bíró szerint ugyanis Virginia Giuffre pontosan megnevezte a szexuális zaklatás helyszíneit, körülményeit és azt is, hogy kit vádol vele. A hölgy szerint még kiskorú volt, amikor az amerikai pénzügyi mágnás, Jeffrey Epstein szexuális aktusokra kényszerítette barátaival, köztük András herceggel, aki tudatában volt annak, hogy ő akkor még csak 17 éves volt. A herceg mindvégig tagadta a vádakat.

Közben kiderült, hogy Epstein még 2009-ben kötött egy megállapodást Giuffre-ral, amelyben megvásárolta hallgatását. Ötszázezer dollárt kap, cserébe senkit nem vádol meg Epstein társai közül a jövőben. András herceg és a védelem erre a dokumentumra – amely a múlt héten vált nyilvánossá – hivatkozva állította, hogy a nő megsértette az abban foglaltakat, és kérte az ellene indított eljárás leállítását.

Giuffre ügyvédje szerint viszont a megállapodás nem vonatkozik András hercegre, hiszen korábban nem is tudott a dokumentum létéről. A brit királyi család tagja ellen valamikor idén szeptember és december között folytatódhat a per.

(Borítókép: II. Erzsébet és András herceg 2017. június 22-én. Fotó: Chris Jackson / Getty Images )

Rovatok