Index Vakbarát Hírportál

Újra felütötte a fejét a Pegazus kémprogram

2022. január 14., péntek 05:52

Újabb országban bukkant fel az Izraelből származó Pegazus kémprogram; most El Salvador-i újságírók és emberijog-védők lettek áldozatai a kémprogram lehallgatásának. A kormány továbbra is tagadja a vádakat.

Internetbiztonsági kutatók szerint El Salvadorban újságírók és emberijog-védők tucatja lett áldozata a Pegazus kémszoftvernek, amelyet állítólag az ország kormánya irányított disszidensek, riporterek, diplomaták és a papság tagjai ellen.

A Torontói Egyetem Citizen Lab nevű szervezete már 2020 elején is azonosította a kémprogramot El Salvadorban. A szervezet megállapította, hogy a rendszer 35 újságírót és civil aktivistát vett célpontba a 16 hónapos időszak alatt. 

Bár a kutatók nem tudták bebizonyítani Nayib Bukele, El Salvador elnöke és a kémkedés közötti kapcsolatot, azonban szerintük minden jel arra utal, hogy a kettő össze van kötve. 

De a kémkedés vádakat a Bukele-kormány egészen idáig tagadta: „El Salvador nem áll kapcsolatban a Pegasussal, és nem is NSO Group ügyfele”– mondta Sofía Medina, a kormány szóvivője. Nayib Bukele egyébként korábban a „világ legmenőbb diktátorának” is nevezte magát. 

A megcélzottak közül egyébként huszonketten annál a független híroldalnál dolgoznak, amely a hackelés időszakában a Bukele-kormány és az El Salvador-i bűnbanda közötti megállapodásokon dolgozott. Az újság hírei szerint a kormányfő arra kérte a bandavezéreket, hogy támogassák a pártját, amit ő jutalmazással viszonoz nekik. 

Bár ezt a kormányfő természetesen hevesen tagadta, tavaly decemberben azonban az Egyesült Államok kormánya megvádolta az El Salvador-i kormányt, hogy titokban fegyverszünetről tárgyalt az ország rettegett MS-13 és Barrio 18 utcai bandáinak vezetőivel. 

(via theguardian.com

(Borítókép: Joel Saget / AFP)

Rovatok