Index Vakbarát Hírportál

Online szavaznak az Európai Parlament új elnökéről

2022. január 14., péntek 14:52

Távszavazással választják meg jövő kedden az Európai Parlament új elnökét – írta meg csütörtök este a Politico. A döntés példa nélküli, a járványhelyzettel indokolják.

Az Európai Parlament (EP) képviselőcsoportjainak vezetői csütörtökön úgy döntöttek, túl veszélyes lenne a jelenlegi franciaországi járványhelyzetben, hogy az EP-képviselők személyesen vegyenek részt a parlament következő elnökének megválasztásán.

A javaslat az EP ügyvivő elnökétől, a máltai néppárti Roberta Metsolától származik. A politikus ideiglenesen tölti be ezt a posztot azt követően, hogy az Európai Parlament elnöke, David Sassoli keddre virradóra súlyos betegségben elhunyt. Az olasz politikust ma helyezték végső nyugalomra Rómában.

Az Európai Parlament ötéves ciklusának felénél tartanak tisztújítást, az uniós posztokról szóló 2019-es megállapodási csomagnak az is része volt, hogy a ciklus második felére a szocialistáktól a jobbközép Európai Néppárt veszi át az EP-elnöki tisztséget. A Politico szerint a legesélyesebb jelölt Roberta Metsola.

A járvány kezdete óta a képviselők rendszeresen online szavaznak, David Sassoli azonban még decemberben úgy döntött, hogy az elnökválasztás súlya és jelentősége indokolja a személyes megjelenést. Igaz, akkor az omikron variáns még nem terjedt ilyen sebességgel Európában, mint most – jegyezte meg a Politico. A lap szerint számos képviselő üdvözölte Roberta Metsola javaslatát.

Nemcsak új elnököt, hanem alelnököket is választ jövő héten az Európai Parlament. Dobrev Klára alelnöki megbízatása két és fél évre szólt, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője szerdán bejelentette: úgy döntött, hogy nem indul újra. A közösségi oldalán azt írta, hogy a következő időszakban Magyarországon a hazai kampányra, Brüsszelben az Európai Egyesült Államok elősegítésére fogja minden erejét koncentrálni.

(via Politico)

Rovatok