Index Vakbarát Hírportál

Koszovói konfliktus a szerbiai népszavazás miatt

2022. január 15., szombat 16:12

Nem engedték be a határon a Szerbiából a koszovói szerb kisebbségnek küldött népszavazási dokumentumokat. A koszovói rendőrség több járművet lefoglalt, az embereket visszaküldte, írta az MTI.

Szerbiában vasárnap népszavazást tartanak a bírói függetlenség érvényesítésével kapcsolatban.

A reformra azért van szükség, hogy Szerbia megfeleljen az európai uniós normáknak, és közelebb kerülhessen az uniós tagsághoz.

Belgrád szeretné, ha a kérdésben a koszovói szerb kisebbség is véleményt nyilvánítana. Ugyanakkor a koszovói hatóságok jelezték: a Koszovó területén élő szerbek csak levélben szavazhatnak, vagy Szerbia pristinai képviseletén adhatják le voksaikat, külön szavazóhelyiségeket nincs mód felállítani. A koszovói kormány hangsúlyozta: egy önálló állam területén más ország nem szervezhet népszavazást.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Koszovóban mintegy százezres szerb kisebbség él, amely támogatja Belgrádot, és részt kíván venni a szerbiai politikában.

(Jarinje és Bernjak közti határátkelő 2021. október 5-én. Fotó: Erkin Keci / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok