Index Vakbarát Hírportál

A sajtótermékekre vonatkozik az ukrán nyelvtörvény vasárnap életbelépő cikkelye

2022. január 15., szombat 08:47

Újabb cikkely lép életbe vasárnaptól az ukrán nyelvtörvényből, amely a nyomtatott sajtótermékekre vonatkozik. A január 16-tól életbe lépő 25. cikkely szerint abban az esetben, ha egy sajtótermék nem ukrán nyelven jelenik meg, kötelező lesz az eredeti példányszámmal megegyező mennyiségben államnyelven is terjeszteni.

Mint ahogyan arról korábban is beszámoltunk, a 2017-ben elfogadott oktatási törvény szembement Ukrajna előző nyelvtörvényével (amely azóta megsemmisítésre került), szükség volt az új államnyelvi törvényre.

A 2019. április 25-én elfogadott államnyelvi törvény több részből áll, amelyek fokozatosan lépnek majd hatályba. Bizonyos rendelkezések 2019. július 16-ától életbe léptek már, de vannak olyan cikkelyek is, amelyek 2030-ban válnak hatályossá.

Az országban 2019. július 16. óta a repülőterek, vasútállomások és autóbusz-megállók neve csak ukránul lehet kiírva, és az ügyintézés is csak államnyelven történhet. Pont egy évvel ezelőtt pedig hatályba lépetek a kereskedelemre, az oktatási szolgáltatásokra (klubok és szakkörök), az orvosi ellátásra, valamint a szociális szolgáltatásokra irányuló szabályozások is.

Rovatok