Index Vakbarát Hírportál

Kreml: Az ukránok az időjárásért is Oroszországot hibáztatják

2022. január 16., vasárnap 14:57 | aznap frissítve

Álhírnek nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője a CNN-nek azokat az értesüléseket, miszerint Oroszország Ukrajna megtámadására készül, és hogy meghekkelte volna a kijevi kormányzat honlapjait.

„Oroszországnak semmi köze az ukrán kormányzati oldalak elleni hackertámadásokhoz” – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a CNN amerikai hírcsatornának. Az interjúból egyelőre a The Hill portál közölt egy részletet a Twitter-oldalán, a TASZSZ orosz hírügynökség pedig szemlézte.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál pénteken jelentette, hogy ismeretlenek meghackelték az ukrán kormány és több minisztérium weboldalát.

Hallottuk az Oroszország elleni vádakat, de bizonyítékot nem láttunk. Szóval ezt úgy tekintjük, mint az Oroszország elleni bizonyítatlan vádaskodások újabb példáját

– fogalmazott.

Nagyjából már hozzászoktunk, hogy az ukránok mindenért Oroszországot hibáztatják, még a rossz időjárásért is

– jegyezte meg Dmitrij Peszkov.

A Kreml szóvivője szerint jelentős a feszültség az ukrán–orosz határon, Moszkva ezért is ragaszkodik ahhoz, hogy egyértelmű választ kapjon a Nyugattól a biztonsági garanciákra vonatkozó kezdeményezésére, amely, mint mondta, rendkívül konkrét javaslatokat tartalmaz.

Túl nagy a feszültség a határon, ez pedig automatikusan újabb problémákhoz vezet. Ez a kontinensünk számára szélsőségesen veszélyes

– jelentette ki.

Dmitrij Peszkov elutasította a vádakat, hogy Oroszország támadásra készülne Ukrajna ellen, mint mondta, ezt az Egyesült Államok továbbra sem tudja bizonyítani.

A hamis vádak, az álhírek, a hazugságok világában élünk. Amíg nem bizonyítják valami érthetővel vagy láthatóval, továbbra is álhírként és hamis vádként fogjuk kezelni

– magyarázta a szóvivő.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője a dpa német hírügynökség szerint pénteken kijelentette: Oroszország ürügyet akar kreálni ahhoz, hogy megtámadhassa Ukrajnát, és úgynevezett idegen zászló alatt végrehajtandó műveletek érdekében már ügynököket is telepített Ukrajna keleti részén. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azonnal visszautasította az értesülést, és leszögezte: minden alapot nélkülöző információról van szó.

A napokban az Egyesült Államok és Oroszország Ukrajna ügyében folytatott tárgyalásokat Genfben. Az oroszok elsősorban jogi garanciákat kérnek a NATO keleti bővítésének leállításával kapcsolatban. Ugyanakkor Oroszország a NATO minden tiltakozása ellenére sem fog felhagyni azzal, hogy hadgyakorlatokat tartson saját országa területén. Feszültség az után alakult ki Oroszország és a Nyugat között, hogy előbbi katonai csapatösszevonásokat hajtott végre az ukrán határ közelében.

(Borítókép: Dimitrij Peszkov 2017. október 12-én. Fotó: Mikhail Svetlov / Getty Images)

Rovatok