Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a bolgár korrupcióellenes hatóság vezetője, miután elindult a harc a korrupció ellen

2022. január 17., hétfő 20:36

Lemondott a bolgár korrupcióellenes hatóság vezetője, Szotir Cacarov, miután az új kormány bejelentette, hogy törvénymódosításokkal szigorúan fel akar lépni a széles körben burjánzó korrupció ellen.

A decemberben hivatalba lépett, Kiril Petkov vezette koalíciós kormány első és határozott lépésként a korrupcióellenes küzdelme sikeressége érdekében átszervezi a korrupcióellenes hatóságot, nyomozati jogkört ad neki a magas beosztású tisztségviselők ellen, sőt a hatóság ellenőrzést gyakorolna a legfőbb ügyész felett is. A kormányfő és az igazságügyi miniszter egyúttal ismét lemondásra szólította fel Ivan Gesev legfőbb ügyészt, amit továbbra is elutasít. Az új kormánynak nem lesz könnyű dolga, hiszen a Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet az Európai Unió legkorruptabb államának minősítette Bulgáriát. 

Szotir Cacarov korábban főügyész volt, 2019-ben vette át a korrupcióellenes hatóság vezetését, és most közölte, hogy március 1-jei hatállyal akar lemondani. Azt nem indokolta, hogy miért, annyit azonban hozzátett, hogy akkor beszél majd erről, amikor a parlament szavaz az ügyben.

Kiril Petkov kormányfő pénteken közölte, hogy a nemzetbiztonsági szolgálat egy megbízhatósági ellenőrzés keretében elvégzett kiterjedt nyomozás után megvonta az egykori főügyész engedélyét a titkos állami információkba való betekintésre.

Az a tény, hogy nincs olyan komoly korrupciós ügy, amelyben magas rangú tisztségviselők volnának a gyanúsítottak, egyértelműen azt mutatja, hogy a hatóság nem végzi el azt a feladatot, amelyet minden bolgár elvár tőle, és az én értékelésem is nagyon negatív róla

– jelentette ki a kormányfő.

Cacarov erre úgy reagált, hogy a betekintési jogát azért vonták vissza, mert a kormány nyomást gyakorolt a titkosszolgálatra, és ennek semmi köze ahhoz, hogy ő lemond. 

(via MTI)

Rovatok