Index Vakbarát Hírportál

Egy fekete nő csontvázára akadtak egy középkori sírban Csehországban

2022. január 17., hétfő 21:23

Egy fekete nő csontvázát találták meg egy középkori sírban a csehek.

A csontvázra egy Prágához közeli faluban, Tetínben bukkantak, méghozzá annak következtében, hogy a környéken csőtörés volt még 2021 januárjában. A régészek a környéken összesen hét középkori sírt találtak. 

Az említett nő a régészek szerint 40-50 éves korában halhatott meg, és már hosszabb ideje Csehországban élhetett. A régészek szerint az orrcsontok alakja és mérete, az orrnyílás alakja, valamint a fogágyak elrendezése a feketékre jellemző vonásokat viselik, így szerintük a nő valószínűleg fekete, esetleg mulatt lehetett. 

DNS-vizsgálatot sajnos már nem lehet végezni a maradványokon ennek bebizonyításához, de a régészek így is elég erősnek látják a bizonyítékokat. Érdekesség, hogy a felső állcsontnál olyan, kis kinövéseket találtak, amelyek krónikus arcüreggyulladásra utalnak. Ezt a régészek szerint az is eredményezhette, hogy nem megfelelő körülmények között élt, és a szervezetének nem sikerült alkalmazkodnia, így hosszú ideig meg volt fázva.

A sírban a csontváz mellett semmilyen tárgyat nem találtak. Ezenkívül a nőt teljesen hagyományosan temették el, semmi sem utalt rá, hogy ő különleges volna, annak ellenére, hogy a fekete nők nem számíthattak gyakorinak a középkori Csehországban.

A régészet szerint a lelet alátámaszthatja azt, hogy a középkori Csehország kiterjedt kereskedelmi és kulturális kapcsolatokkal rendelkezett. A középkorban viszonylag gyakran érkeztek a Cseh Királyságba zarándokok, kereskedők, utazók akár távoli vidékekről is – írták a cseh közmédiában.

Az viszont meglepő, hogy – a jelek szerint – a nő ott is élte le az életét. De hogy mi volt a pontos története, az már valószínűleg nem fog kiderülni. 

(via Azonnali)

Rovatok