Index Vakbarát Hírportál

Hárman haltak meg Abu-Dzabiban egy dróntámadásban

2022. január 17., hétfő 17:33 | aznap frissítve

Több halálos áldozata is van annak a dróntámadásnak, amelyet jemeni húszik követtek el Abu-Dzabiban. A mostani merénylet komolyan kihathat a Nyugat és Irán között zajló tárgyalásokra is.

Legalább hárman meghaltak Abu-Dzabiban a repülőtér közelében elkövetett dróntámadásban. Jelentések szerint az erőszakos cselekményt húszik követték el. Rendőrségi beszámolók szerint három, üzemanyagot szállító tartálykocsi robbant fel a dróntámadások következtében, egy olajvállalat raktárainál pedig tűz ütött ki a légikikötő egyik építkezésén.

A hírügynökségek arról írnak, hogy a támadásban egy pakisztáni és két indiai halt meg, továbbá hat ember megsebesült. 

A halálos támadások rendkívül ritkák az Egyesült Arab Emírségekben. Az elmúlt években a húszi lázadók többször állították már, hogy támadást intéztek az országban különböző létesítmények ellen, de a helyi hatóságok rendre cáfolták a vádakat. 

A húszi lázadók mozgalma, amely a szaúdi vezetésű koalíció ellen harcol, gyakran indít határokon átnyúló rakéta- és dróntámadásokat Szaúd-Arábia ellen is.

A CNN újságírója két robbanást hallott a repülőtér irányából. A CNN egy – valószínűleg az Egyesült Arab Emírségekhez tartozó – vadászgépet is látott körözni a környék felett.

A támadás a húszik az Egyesült Arab Emírségek ellen irányuló katonai műveletének része volt. Egyes elemzők szerint a mostani akció nagy mértékben befolyásolhatja az iráni atomalku felélesztését 

Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok korábban többször vádolta meg Iránt azzal, hogy fegyverekkel segíti a húszikat, ezeket az állításokat azonban Teherán tagadja, és ragaszkodik ahhoz, hogy csak elvi támogatást nyújt a lázadóknak.

( via Al jazeeraCNN,)

Rovatok