Index Vakbarát Hírportál

Újabb aktákat hoztak nyilvánosságra a Kennedy-gyilkosságról

2022. január 17., hétfő 10:03

A Kennedy-gyilkosságról szóló 1500, eddig nem ismert aktát hozott nyilvánosságra a Biden-kormányzat. A tervek szerint ez év decemberének közepéig a fennmaradó mintegy 10 ezer dokumentum is közkinccsé válhat – közölte a Portfolio.

Az Amerikai Egyesült Államok 35. elnökét, John Fitzgerald Kennedyt 1963. november 22-én Dallasban ölték meg. Bár kevesebb mint egy évvel ezt követően bemutattak egy majdnem 900 oldalas jelentést a merényletről, több ezer akta továbbra is titkos maradt.

Az amerikai lakosság jelentős része a mai napig kételkedik a történészek többsége által is osztott hivatalos verzióban, amely szerint egy magányos merénylő ölte meg az elnököt.

Számos összeesküvés-elmélet született már; összefüggésbe hozták a gyilkossággal Lyndon B. Johnson alelnököt, aki Kennedy halála után elfoglalta az elnöki posztot, általában az amerikai kormányzatot, a CIA-t, az FBI-t, a KGB-t, a szovjet vezetést, Fidel Castro Kubáját és a Castro-ellenes emigráns kubaiakat, az amerikai szélsőbalt és szélsőjobbot, meg a maffiát.

Sokan úgy vélik, hogy az elnököt nem egy magányos merénylő, Lee Harvey Oswald ölte meg. Ezt a hivatalosan elfogadott elméletet az úgynevezett Warren-bizottság tette közzé 1964 szeptemberében egy több mint 800 oldalas dokumentumban, amely azt is állította, két nappal később Jack Ruby bártulajdonos szintén egyedül gyilkolta meg Kennedy merénylőjét.

A merénylettel foglalkozó történészek többsége szerint nem várható olyan dokumentum felbukkanása, amely gyökeresen megváltoztatná a Warren-jelentésben foglaltakat. 

Rovatok