Index Vakbarát Hírportál

Halálos fenyegetést kapott a volt KGB-ügynök

2022. január 17., hétfő 06:37

Halálos fenyegetéseket kap, és azzal vádolja a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökséget (National Crime Agency, NCA), hogy veszélybe sodorta az életét azzal, hogy nyilvánosságra hozta a brit álnevét és lakcímét – állítja egy lett disszidens.

A 62 éves egykori KGB-s/FSZB-s kém, Borisz Karpicskov Vlagyimir Putyinnak ugyanazon a listáján szerepelt, mint Szergej Szkripal, a novicsokkal megmérgezett kettős ügynök – írja a Mirror.

A férfi azt mondja, mióta a szülőföldje, Lettország kiadatási kérelmére az NCA átadta személyes adatait, már két halálos fenyegetést is kapott.

Legutóbb január 2-án érkezett levele, amit a rendőrség már vizsgál. A levélben ez áll: 

A hozzád hasonló árulóknak nincs helyük a földön. A halál úton van. Te már félholt vagy.

A disszidens elmondta, az üzenetet buborékfóliába zárták, és nem sokkal a felbontása után influenzaszerű tünetekkel lett rosszul.

Az előző levelet a kém egyik fedőnevével írták alá, amit akkor használt, amikor Lettország után kémkedett az oroszoknak 1991 és 1995 között. A feladó címének a helyi temető volt megadva. Véleménye szerint kizárólag orosz kémeknek lehettek információik arról, hogy Vagyim Petrovics Kravcsenko néven kémkedett 15 évvel ezelőtt.

Lettország európai elfogatóparancsot adott ki ellene 2018-ban, és követelte Karpicskov kiadatását csalás, okirat-hamisítás és fegyverbirtoklás vádjával, de a bíróság 2020 szeptemberében elutasította az indítványt. Szerintük Moszkva Lettországot dróton rángatva szeretné a kémet elfogni.

Lettország mielőtt eljárást indított volna, az NCA-től kikérte Borisz Karpicskov brit nevét és címét, de az NCA európai elfogatóparancsokat kezelő osztálya megtagadta a kérést. Később, 2019 májusában kiadták az adatokat, amikor elárulták a címet, ahol az európai elfogatóparancsot végrehajtó rendőrök letartóztatták Karpicskovot.

Borisz Karpicskov őrnagyként szolgált a szovjet KGB-nél és az orosz utódánál, az FSZB-nél, később, 1998-ban disszidált Nagy-Britanniába kétbőröndnyi kémkellékkel, KGB-s kulcsokkal és hat hamis útlevéllel.

(Borítókép: A KGB kiképző intézménye 1991-ben. Fotó: Wojtek Laski / Getty Images)

 

Rovatok