Index Vakbarát Hírportál

Moszkva még a végén visszaviszi a csapásmérő rakétákat Kubába?

2022. január 17., hétfő 15:57

Oroszország reméli, hogy ezen a héten megkapja az Egyesült Államok válaszát a biztonságigarancia-igényére – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak Moszkvában.

Reméljük, hogy amint azt amerikai tárgyalópartnereink korábban mondták, még ezen a héten képesek lesznek valamit írásban megfogalmazni

– mondta az elnöki szóvivő. 

Oroszország decemberben két szerződéstervezetet adott át az Egyesült Államoknak, amelyek megkötése megítélése szerint jogi garanciát jelentene számára arra nézve, hogy

  1. a NATO nem fogad be több volt szovjet tagköztársaságot;
  2. nem telepít csapásmérő eszközöket az Oroszországgal szomszédos területekre, nem hoz létre bázisokat ott;
  3. valamint katonai infrastruktúráját az 1997-es szintre csökkenti, amikor Moszkva és a szövetség együttműködési alapokmányát aláírták.

Erről múlt héten az orosz diplomácia képviselői Genfben az Egyesült Államok, Brüsszelben pedig az észak-atlanti szövetség képviselőivel folytattak megbeszéléseket, és Bécsben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagállamaival is ismertetették az elképzeléseket.

Peszkov hétfőn arra a kérdésre válaszolva, hogy szándékozik-e Moszkva rakétákat telepíteni Kubába és Venezuelába, azt mondta, hogy „mégiscsak szuverén államokról beszélünk, ezt ne feledjük”.

Korábban Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes sem megerősíteni, sem kizárni nem kívánta ezt lehetőséget.

Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy Moszkva a biztonsági kérdésekben több fogatókönyvet mérlegel, de sokkal kevesebbet, mint az Egyesült Államok. A szóvivő Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár Financial Timesnak adott nyilatkozatára reagált, amelyben a diplomata kijelentette, hogy Washingtonnak 18 forgatókönyv áll rendelkezésére arra az esetre, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter erről epésen megjegyezte:

az amerikai titkosszolgálatok versenyt írhattak ki ezek összeállítására. Az Egyesült Államoknak a közlések szerint 17 speciális és hírszerző szolgálata van. Lehet, hogy ez a 17, továbbá a külügyminisztérium adja ki a tizennyolcadikat. Lehet, hogy belső pályázatot írtak ki. 

Lavrov szerint az „ukrán rezsimnek” nem lehet B terve a Donyeck-medencei konfliktus lezárásáról megkötött minszki megállapodások kötelező végrehajtásán kívül. Úgy vélekedett, hogy az Ukrajnát szerinte kívülről irányító Washington könnyen rákényszeríthetné erre Kijevet. Dezinformációnak nevezte azokat az amerikai nyilatkozatokat, amelyek szerint Oroszország a Donyeck-medence orosz ajkú lakossága elleni támadással provokálná ki az offenzívát Ukrajna ellen.

Peszkov egyebek között kijelentette: Észtország arra vonatkozó kérése, hogy vezényeljenek újabb NATO-erőket a területére, éppen annak a bizonyítéka, hogy megalapozottak az orosz biztonsági aggályok, és annak is, hogy nem Moszkva gerjeszti a feszültséget.

(MTI)

Rovatok