Index Vakbarát Hírportál

Miniszterelnökből lehet államfő Olaszországban

2022. január 17., hétfő 15:33

Minden bizonnyal Berlusconi–Draghi-vetélkedés lesz az olasz államfői posztért. Az olasz jobbközép pártok bejelentették már, hogy Silvio Berlusconi volt miniszterelnököt támogatják, írta az MTI.

A Matteo Salvini vezette Liga és a Giorgia Meloni irányította Olasz Testvérek is a Hajrá, Olaszország! 85 éves alapítóját és vezetőjét szeretnék látni a köztársasági elnöki székben.

Felkérték Berlusconit, nyilvánosan is jelentse be, hogy indulni kíván az elnökválasztáson.

Köztársasági elnöknek bármely, ötvenedik életévét betöltött, büntetlen előéletű olasz állampolgár jelölhető. Az olasz államfőt a parlament választja meg, több fordulóban. A január 24-én kezdődő törvényhozási szavazás első három fordulójában a teljes parlament, valamint a tartományok küldöttei kétharmados támogatására van szükség. Több mint ezren döntenek az elnök személyéről, de a koronavírus-járvány miatt sokan hiányozhatnak. A voksolás negyedik fordulójától elegendő az egyszerű többség.

Egyelőre a két fő politikai blokk egyike sem rendelkezik elegendő támogatással ahhoz, hogy jelöltje megválasztását sikerre vigye. A baloldali pártok a jelenlegi kormányfő, az Európai Központi Bank korábbi elnökének, Mario Draghinak államfővé választását támogatják.

Rovatok