Index Vakbarát Hírportál

Zsidó jegyző árulhatta el a Gestapónak Anne Frank rejtekhelyét

2022. január 17., hétfő 15:39

Anne Frank és német családjának amszterdami búvóhelyét egy zsidó jegyző árulhatta el a megszállóknak a második világháború idején – közölte az NOS holland közszolgálati médiatársaság.

Egy korábbi FBI-ügynök egy igazságügyi szakértőkből álló csoporttal 2017-ben kezdett vizsgálatot, hogy kiderítse, ki árulta el a Gestapónak 1944-ben, hol rejtőzködik Anne Frank és családja.

A kutatás szerint Arnold van den Bergh amszterdami jegyző továbbította a nácik elől rejtőzködő zsidó családok tartózkodási helyét a németeknek.

Van der Bergh a németek által létrehozott Zsidó Tanács tagja volt, és jegyzőként műalkotások náciknak történő kényszerértékesítésének ügyében járt el. A szakértők szerint a jegyző azért adta át a rejtőzködő zsidó családok címét a németeknek, hogy megvédje saját családját a deportálástól, amelyre haladékot kapott, ám ez 1944-ben lejárt. Arnold van den Bergh ezért döntött úgy, hogy átadja a címeket, köztük a Frank családét is. Végül Van den Berghet és a családját nem deportálták.

A férfit, aki 1950-ben halt meg, névtelen feljegyzés alapján vádolják, amelyet Anne Frank apja, Otto Frank kapott a háború végén, amikor visszatért Amszterdamba. A feljegyzés szerint a zsidók amszterdami búvóhelyét a zsidó tanács egy tagja, A. van den Bergh jelentette be, aki egy teljes címlistát továbbított a németeknek.

Pieter van Twisk, a kutatócsoport egyik holland tagja közölte, hogy ezt a feljegyzést korábban figyelmen kívül hagyták, ám az írást leszámítva nincs más meggyőző bizonyíték, és azt sem tudni, ki készíthette a feljegyzést.

A szakértők szerint kizárólag közvetett bizonyítékokra lehet hagyatkozni az ügyben, de az elmélet hitelessége legalább 85 százalék.

Anne Frank családja Adolf Hitler hatalomra kerülése után menekült el Németországból Hollandiába, majd amikor a németek Hollandiát is lerohanták és megszállták 1940 májusában, a család 1944. augusztus 4-ig bujkált. Anne Frankot és nővérét a bergen-belseni koncentrációs táborba szállították, mindketten ott haltak meg, míg édesanyját Auschwitzban ölték meg. Édesapjuk, Otto Frank megmenekült, Amszterdamba hazatérve tudta meg, mi történt a családjával.

Anne Frank naplóját egyik bújtatójától kapta meg, aki megjegyzéseket fűzött hozzá, majd 1947-ben kiadta. A naplót 2009-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította, a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

(MTI)

Rovatok