Index Vakbarát Hírportál

Lavrov rászólt Blinkenre, hogy ne terjessze az orosz agresszióról szóló spekulációkat

2022. január 18., kedd 20:04

Arra hívta fel Szergej Lavrov orosz külügyminiszter amerikai hivatali partnerét, Antony Blinkent, hogy ne hangoztassa folyton az Ukrajna elleni állítólagos orosz agresszióról szóló „spekulációkat”, hanem kényszerítse Kijevet a rendezésről szóló minszki megállapodások maradéktalan végrehajtására – közölte kedden az orosz diplomáciai tárca.

A két külügyér kedden telefonon beszélt egymással, az orosz külügyminisztérium szerint az amerikai fél kezdeményezésére. Az orosz diplomácia vezetője a moszkvai tájékoztatás szerint megismételte azt is, hogy Washingtonnak a lehető leghamarabb konkrét, írásos választ kell adnia a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatokra. Ismételten felsorolta az Egyesült Államoknak és a NATO-nak átadott orosz megállapodástervezet elvi pontjait. Ezek értelmében Oroszország biztonságának jogi garanciáit az összes euroatlanti ország által jóváhagyott, a biztonság oszthatatlanságát kimondó elv keretei között kell rögzíteni.

A felek a moszkvai közlemény értelmében a kapcsolatok közeljövőbeli folytatásának lehetőségéről is tárgyaltak. A Kommerszant című lap értesülése szerint az orosz és az amerikai külügyminiszter pénteken Genfben személyesen is találkozik majd. Ezt megelőzően Blinken Berlinbe és Kijevbe is ellátogat.

(via MTI)

Rovatok