Index Vakbarát Hírportál

A mentőgépek sem tudnak leszállni a cunami sújtotta Tongán

2022. január 18., kedd 10:42

A vulkáni hamu miatt Tongán nem tudnak leszállni az Új-Zélandból érkező segélyszállítmányokat szállító repülőgépek – számolt be a BBC. Az ország fővárosának központi repülőtere a probléma miatt nem fogad járatokat.

Még ahhoz is napokra van szükség, hogy a hadsereg hajói elérjék a szigeteket az általuk szállított ellátmányokkal – közölték az új-zélandi hatóságok.

A cunami egy tenger alatti kábelt is megrongált, elvágva az országot a világ többi részéről. A vízkészletek szűkössége jelenleg a legkomolyabb probléma Tongán – közölte Nanaia Mahut, Új-Zéland külügyminisztere.

szökőár a szigetország közelében történt víz alatti vulkánkitörés után alakult ki szombaton. A tűzhányó robaját a kétezer kilométerrel távolabbi Új-Zélandon is hallani lehetett. A lakosság és a király is elmenekült a hullámok elől, a térségben sötét füstfelhők takarták el a napot.

Tongai beszámolók szerint hallani lehet a víz alatti morajlást, miközben a napot sötét füstfelhők takarták. A műholdfelvételeken öt kilométer széles hamu-, gőz- és gázcsóva látszott, amely mintegy húsz kilométerre emelkedett a magasba. Tonga egyes részeit ellepte a sötétség.

A tudósok hatalmas robbanásokat, mennydörgést és villámlást észleltek a vulkán közelében a pénteki magmaömlés kezdetekor.

Hétfőn a Hunga-Tonga-Hunga Ha’apai vulkán újabb kitörését észlelték a Csendes-óceán mélyén.

(Borítókép: Vulkáni hamuval borított terület Tongán 2022. január 17-én. Fotó: Handout / NEW ZEALAND DEFENCE FORCE / AFP)

Rovatok