Index Vakbarát Hírportál

Csalással juthatott adókedvezményekhez Donald Trump cégbirodalma

2022. január 19., szerda 08:46

Bizonyítékok vannak arra, hogy Donald Trump volt amerikai elnök céghálózata, a Trump Organization félrevezető vagyonértékeléseket mutatott be ahhoz, hogy kölcsönökhöz, biztosításokhoz és adókedvezményekhez jusson – közölte a New York-i főügyészség. 

Trump és ügyvédjei a nyomozóhatóság állítását azonnal visszautasították, a vizsgálódást politikailag motiváltnak minősítették. 

Az ügyészség szerint a Trump Organization túlbecsülte New York-i és kaliforniai földadományainak értékét az amerikai adóhatósághoz benyújtott dokumentumaiban, hogy több millió dolláros adókedvezményhez jusson.

Emellett túlbecsülte a volt amerikai elnök manhattani luxuslakásának méretét is, majdnem háromszorosára saccolta az ingatlan kiterjedését, ami 200 millió dollárral emelte meg papíron a Trump-lak értékét. 

Az exelnök tavaly beperelte a főügyészt azzal a váddal, hogy az igazságügyi köztisztviselő nyilvánosan akarja befeketíteni Trumpot és munkatársait. A volt elnök – akiről tudni lehetett már korábban is, hogy adókerülő – a nyomozást ellene, mint korábban többször, „boszorkányüldözésnek” minősítette.

Donald Trump kedden éppen Orbán Viktor magyar kormányfővel egyeztetett telefonon. A miniszterelnök sajtósa szerint a két államférfi gratulált egymásnak, az exelnök méltatta a magyar gazdaság kimagasló teljesítményét, és kifejezte támogatását a Fidesz elnökének a közelgő magyarországi parlamenti választásokon. 

Orbán Viktor gratulált a volt amerikai elnök arizonai kampányrendezvényéhez, amelyen Donald Trump arról beszélt, hogy „2024-ben visszaveszik a Fehér Házat”.

New York Times összesítése szerint a rendezvényen Trump több valótlanságot is állított. Amellett, hogy megismételte folyamatosan hangoztatott állítását, miszerint az elnök választást elcsalták az ő kárára, kijelentette: a fehér amerikaiakat diszkriminálják Joe Biden Amerikájában, faji alapon megtagadják tőlük a koronavírus elleni vakcinát és az orvosi kezelést. 

(AP)

Rovatok