Index Vakbarát Hírportál

Több mint hatvan EP-képviselő sürgeti a magyar választások szigorú helyszíni ellenőrzését

2022. január 19., szerda 17:56

Egy többpárti csoport tagjai írtak levelet az EBESZ-nek. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) választási megfigyelői azok, akik a tagországok választásainál rendre jelen vannak.

A hatvankét európai parlamenti képviselő levelében azt írta, hogy öt pártot képviselnek és tizenkilenc országból érkeztek. Közös bennük, hogy valamennyiüket aggasztja, hogy a közelgő választásokat nem a legdemokratikusabb módon fogják megtartani április 3-án.

Lépésük azt az általános aggodalmat tükrözi az Európai Parlamentben, hogy Magyarországon folyamatosan erodálódnak a demokratikus értékek és intézmények. A lépést akkor tették, amikor egyre több az olyan hang, amely azt javasolja, hogy a jogállamisági normák megsértése miatt vonják meg az országtól az uniós forrásokat – írja a Politico.

Az EBESZ kétféleképpen ellenőrizheti a választásokat. Az olyan országokban, ahol a demokrácia helyzetét nem veszélyezteti semmi, csökkentett vagy kisebb létszámú választási ellenőrt küldenek. Viszont olyan helyekre, ahol fennáll a csalás vagy a választások más módon történő befolyásolása, átfogó ellenőrzés keretében több ellenőrt küldenek, akik mindent vizsgálnak. Már a teljes választási folyamatot, a kampánytól egészen a voksolásig.

Az EP-képviselők levelükben a 2018-as magyar választásokat is felemlegetik, amelyen az EBESZ csökkentett létszámú ellenőrrel vett részt, de még így is tettek aggodalomra okot adó megállapításokat. Ezt szeretnék a képviselők elkerülni, és kikövetelni az idei magyar választások alapos, mindenre kiterjedő ellenőrzését.

Éppen előző nap írt az Index arról, hogy Budapesten tárgyalt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) négytagú delegációja.

(Borítókép: Thierry Monasse / Getty Images)

Rovatok