Index Vakbarát Hírportál

Győri Enikő elárulta, miért tartja vissza a magyar helyreállítási pénzeket az Európai Bizottság

2022. január 19., szerda 19:42

„Oktatási diszkrimináció” miatt tartja vissza a koronavírus-járvány utáni helyreállítást célzó, Magyarországnak járó forrásokat az Európai Bizottság – nyilatkozta az MTI-nek Győri Enikő Strasbourgban. A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint ezt Paolo Gentiloni gazdasági ügyekért felelős európai uniós biztos ismerte be az EU-tagországok pénzügyminisztereinek keddi ülésén (Ecofin).

A képviselő közölte: legutóbb a decemberi ECON-ülésen (az Európai Parlament gazdaságpolitikai szakbizottsága– a szerk.) egyeztetett Gentilonival, ahol a biztos még arról beszélt: nincs és nem is lehet kapcsolat a nemzeti kompetenciába tartozó pénzügyi következményekkel nem bíró ügyek és a helyreállítási források között.

Mindehhez képest a keddi ülésen kibújt a szög a zsákból: az EU-bizottság jogot sért, diszkriminatív szabotázsakciót követ el, politikai játszmát folytat. Eddig titkolta, de most elismerte: olyan ügyeket köt össze, melyeket nem lehetne sem az uniós szerződések, sem a helyreállítási alapról szóló jogszabályok alapján

– fogalmazott Győri Enikő, aki szerint a bizottság felrúgta azt a 2020 decemberében megkötött paktumot, amelyet az uniós tagállamok vezetői kötöttek a brüsszeli bizottság jóváhagyásával.

Az egyezség értelmében ugyanis addig nem indítható el a jogállamisági mechanizmus, amíg az uniós bíróság nem dönt arról, hogy az megfelel-e az uniós jognak.

A Fidesz EP-képviselője emlékeztetett: hazánk még 2021 májusában, az elsők között nyújtotta be saját nemzeti helyreállítási tervét, és a bizottsággal tartott konzultációban is aktívan részt vett.

Győri Enikő szerint a magyar helyreállítási terv elfogadásának esélyei sokáig jók voltak, patthelyzet a gyermekvédelmi törvény elfogadása után következett be.

Elvárjuk a Tanács soros francia elnökségétől, hogy ne engedjen teret a bizottság jogellenes magatartásának, és haladéktalanul terjessze jóváhagyásra a Tanács elé a magyar helyreállítási tervet

– szögezte le a képviselő.

(Borítókép: Győri Enikő 2019. július 16-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok