Index Vakbarát Hírportál

Megszűnik a korlátozások nagy része Angliában

2022. január 19., szerda 19:00

A következő egy hétben megszűnik a járvány visszaszorítása miatt korábban elrendelt korlátozások zöme Angliában – jelentette be Boris Johnson brit miniszterelnök.

A kormányfő a londoni alsóház előtt kiemelte: a döntést az egész Európában példátlanul sikeres oltási program tette lehetővé, valamint az, hogy az omikron-variáns okozta gyors terjedés a jelek szerint immár tetőzött.

Boris Johnson ismertette, hogy a 60 év felettiek több mint 90 százaléka már a koronavírus elleni oltás harmadik, emlékeztető és hatáserősítő dózisát is megkapta Angliában.

A miniszterelnök arról is tájékoztatott, hogy jövő csütörtöktől nem kell oltási igazolást bemutatni a belépés feltételeként azokban az angliai intézményekben, ahol kormányzati rendelkezés írja elő, és aznaptól nem kell szájmaszkot sem viselni a tömegközlekedési eszközökön, a középiskolákban és a boltokban.

Jelenleg büntetőeljárás indítható azok ellen, akik ezeken a helyeken nem viselnek maszkot, de jövő csütörtöktől a maszkot nem viselők büntethetősége is megszűnik. Visszavonják azt az ajánlást is, amely az otthoni munkavégzést szorgalmazza olyan tevékenységek esetében, amelyek lehetővé teszik a távmunkát.

Koronavírus-fertőződés esetén egyelőre kötelező marad a karantén, de a kormány hamarosan ezt a kötelezettséget is meg akarja szüntetni.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai szerint az Egyesült Királyság egészében eddig 36,5 millióan kapták meg mindhárom oltási adagot. Ez a teljes brit lakosságnak csaknem a kétharmada – ismertette az MTI.

Rovatok