Index Vakbarát Hírportál

Törvénysértéssel vádolják a törvénysértőket külföldön levadászó Kínát

2022. január 19., szerda 14:12

Kína törvénytelen módszereket alkalmaz a korrupcióval vagy más bűncselekményekkel gyanúsított, külföldre szökött személyek hazaszállítására – állítja a Safeguard Defenders madridi székhelyű civil szervezet.

A jogvédő csoport azt nehezményezi, hogy szerinte Kína 2014 óta, miután kezdetét vette Hszi Csin-ping kínai elnök korrupcióellenes hadjárata, a kampány keretében indított, találóan Rókavadászatnak nevezett akciósorozatban mintegy tízezer embert toloncoltak vissza Kínába, hogy ott törjenek pálcát felettük.

Annak érdekében, hogy e körözött személyeket visszatérítse Kínába, Peking a klasszikus kiadatási kérelmek mellett részben törvényen kívüli eszközöket alkalmaz, amelyek a körözött emberek meggyőzését, megfélemlítését, megzsarolását vagy akár elrablását jelentik – állítja a Safeguard Defenders.

Ez meg tud nyilvánulni Kínában maradt családtagokkal való zsarolásban, de állítólag arra is akad példa, hogy kínai ügynökök személyesen győzték meg a körözötteket a hazatérésről. 

A jogvédő szervezet konkrét példákat is felhoz: 

Ami a nagyobb problémát jelenti, hogy a műveletek keretében a Kínai Kommunista Párt (KKP) bírálóira is nyomást gyakorolnak, hogy térjenek vissza Kínába.

Rovatok