Index Vakbarát Hírportál

Sose tudjuk meg, miről váltott üzeneteket az Európai Bizottság elnöke a Pfizer vezérigazgatójával

2022. január 19., szerda 12:29

Több európai parlamenti képviselő is nehezményezi, hogy nem ismertek Ursula von der Leyen, az Európai Unió végrehajtó szervének, az Európai Bizottság elnökének az üzenetei, amelyeket a Pfizer gyógyszeróriás vezérigazgatójával váltott. 

Hiába morognak, mert az üzenetek tartalmát sosem tudjuk meg.

Az uniós szabályokat az átláthatóságról és a dokumentumok hozzáférhetőségéről ugyanis 2001 óta nem frissítették, tehát olyan szabálykönyv van életben, amely akkor született, amikor még nem volt például se Facebook, se YouTube. 

Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja a képviselői panaszra azt válaszolta, kérészéletűségük miatt a szöveges gyorsüzenetek nem arra vannak, hogy fontos információt tartalmazzanak a bizottság munkájáról. Éppen ezért nem vonatkoznak az elektronikus üzenetekre az átláthatósági szabályok.

Tehát a Bizottság alelnöke, az átláthatóságért és értékekért felelős biztos nem azt mondta, hogy nincs kényes tartalma az ilyen típusú üzeneteknek, hanem azt, hogy nem arra vannak. 

Ez problémás lehet a hivatkozási alap és elszámoltatás esetén, amire konkrétan van egy bizottsági tag Jourová személyében. Úgy tűnik, kifejezetten népszerű a Meta (korábbi Facebook) tulajdonát képező WhatsApp szövegküldő applikáció a bizottságban, a Der Spiegel német lap ugyanis tavaly novemberben arról írt, hogy havonta több ezer ilyen üzenetet törölnek archiválás nélkül. Sőt, állítólag ezrével törlik az e-maileket is. 

Így a Von der Leyen és Albert Bourla Pfizer-vezér közötti, hónapokon át tartó beszélgetések részleteit sem tudjuk meg soha, noha azt sejteni lehet, hogy az unió számára történő vakcinabeszerzésről esett szó, mivel Brüsszel 1,8 milliárd adagot foglalt le az amerikai vállalatnál. 

Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy európai parlamenti képviselők szerint a bizottság elnöke kihasználja a szabálykönyv elavultsága miatti kiskapukat, hogy ne kelljen a testületnek mindent mások orrára kötnie.

(Der Spiegel/EUobserver)

(Borítókép: Ursula von der Leyen. Fotó:  Adam Berry / Getty Images)

Rovatok