Index Vakbarát Hírportál

Moszkvába megy Orbán Viktor február elsején

2022. január 20., csütörtök 12:25

Február elsején ismét Moszkvába látogat Orbán Viktor miniszterelnök, ahol Paks 2-ről, a Szputnyik V gyártásáról és az űrkutatásról is egyeztet Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Február elsején Moszkvába megy Orbán Viktor tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a TASZSZ orosz hírügynökségnek.

A tárcavezető szerint az egyeztetések alkalmával elsősorban Paks 2 és az ahhoz kapcsolódó építési munkálatok lesznek a fókuszban. Mint közölte, azt szeretnék, hogy a két új reaktor még az évtized végére megkezdje működését, hozzátéve: ezzel és a folyamatban lévő napelemes beruházásokkal Magyarország önellátóvá válhat az áramszolgáltatás terén. Tárgyalni szeretnének továbbá a Magyarországra szállítandó gázmennyiség növeléséről is az energiaválság tükrében.

Paks 2 mellett várhatóan egyeztetnek majd a Szputnyik V koronavírus elleni védőoltás esetleges, Magyarországon történő gyártásáról is. A hazai vakcinagyár működését ősszel tervezik beindítani, s azt szeretnék, ha ez a gyár bekapcsolódna az orosz vakcina gyártásába.

A tárgyalásokat a lehető leghamarabb szeretnénk lezárni. Őszre pedig a Szputnyik gyártóhelye szeretnénk lenni, mert úgy látjuk, hogy a jövőben nagy piaca lesz a vakcináknak. A Szputnyik nagyon jól teljesített Magyarországon. Csaknem egymillió embert oltottak be a Szputnyikkal, és nagyon jó tapasztalataink vannak vele

– idézte Szijjártó Pétert a TASZSZ.

A megbeszélésen várhatóan szó esik majd egy esetleges közös űrkutatási projektről is, az évtized közepén a kormány magyar űrhajóst szeretne küldeni a Nemzetközi Űrállomásra, Oroszországgal való együttműködés keretében.

Az orosz hírügynökség felidézte, hogy Orbán Viktor a tavalyi utolsó Kormányinfón jelentette be, hogy találkozót tervez Vlagyimir Putyinnal február elején. Legutóbb 2019-ben találkoztak, akkor az orosz elnök járt Budapesten.

(via TASZSZ)

Rovatok