Index Vakbarát Hírportál

Nevet változtat az András hercegről elnevezett középiskola

2022. január 21., péntek 06:31

Az András hercegről elnevezett kanadai középiskola, a Prince Andrew High School bejelentette, hogy a herceget érintő botrány miatt megváltoztatja a nevét – írja a The Guardian.

Az Új-Skócia tartományban lévő iskola igazgatója szerdán közölte a szülőkkel, hogy az iskola neve hamarosan megváltozik.

Az iskola neve tükrözni fogja az iskolai közösséget (…). Abban bízunk, hogy egy pozitív, támogató és tiszteletteljes közösséget tudunk építeni a továbbiakban is, egy olyan névvel, amely illik hozzá

– írta az igazgató a szülőknek küldött e-mailben, amelyből az még nem derült ki, hogy mi lesz az új név.

A most körülbelül 800 diákkal rendelkező iskolát 1960-ban nevezték el András hercegről. A herceget érintő botrány kitörése után egyszer, 2019-ben már felmerült, hogy az iskolát átneveznék, de ezt a korábbi diákok és a helyi lakosok akkor még nem támogatták. 

Most viszont az ügy odáig jutott, hogy a jelek szerint már a többség támogatja az átnevezést. A herceget Erzsébet királynő múlt héten fosztotta meg a legfontosabb tisztségeitől a botrány miatt. Azóta már a herceg Twitter-fiókja, valamint YouTube-csatornája is elérhetetlenné vált.

Az iskolában egy hatfős bizottság fogja megvitatni, hogy mi legyen az intézmény új neve. Az egyik helyi lap szerint az ötletek között felmerült, hogy egy híres politikusról, egy fekete emberi jogi aktivistáról vagy egy meggyilkolt rendőrről nevezhetnék el az iskolát. Még azt a lehetőséget sem zárták ki, hogy az intézményt azt a nevet kaphatja majd, ahogyan az indián bennszülöttek a környező régiót hívják (Miꞌkmaꞌki). 

(via The Guardian)

Rovatok