Index Vakbarát Hírportál

Több települést zárt el a hó külvilágtól, bevetették a katonaságot is

2022. január 21., péntek 13:28

A napokban hatalmas hóviharok sújtják Törökországot. Kedden csaknem 2800 ember rekedt el autóval a nagy hóban. A havazás több ezer falut zárt el a külvilágtól.

Az ország 82 tartományából 52-ben az iskolák egy része bezárt, településeket szigetelt el a hó a külvilágtól. Gaziantep tartományban egy méternél is több friss hó hullott, de egyes ritkán lakott hegyvidéki területeken néhol a 2 métert is elérte a friss hóréteg vastagsága – írja az Esőtánc.

Kedden az Adana–Tarsus közötti autópályát a havazás miatt zárták le. A hó fogságából 186 embert azonnal kórházba kellett szállítani, 7000 embernek pedig élelmiszercsomagokat osztottak ki, míg a mentésre vártak. Ugyan sikerült mintegy 1780 járművet kiszabadítani, de szerdán még további 2800 ember várta, hogy kimentsék.

A katonaság járműveit és helikoptereket is bevetették a mentéshez, az élelmiszer- és elsősegélycsomagok szétosztásához.

Két további autópályát is lezártak, amelyek Ankarába és Isztambulba vezetnek. Mardin tartományban egy ütközésben 11 ember sérült meg, közülük egy pedig meghalt.

Az ország teljes területén mintegy 4000 falut zárt el a külvilágtól a havazás.

A fekete-tengeri területeken 1600, míg a keleti tartományokban 1800 falut nem lehet megközelíteni. Elazig tartományban pedig 500 falu rekedt a hó fogságában.

A Török Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint újabb havazások várhatóak a térségben, és a pénteken kezdődő hóvihar akár 5-6 napig is elhúzódhat.

(Borítókép: Havat lapátolnak a törökországi Tunceliben 2022. január 19-én. Fotó: Sidar Can Eren / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok