Index Vakbarát Hírportál

Irakban és Szíriában is akciózott az Iszlám Állam, huszonkilencen meghaltak

2022. január 21., péntek 13:42

Legalább tizenegy iraki katona vesztette életét péntekre virradóan a kelet-iraki Dijála tartományban, amikor fegyveresek ütöttek rajta a támaszpontjukon. Szinte ugyanebben az időben hajtottak végre egy másik támadást Szíriában, az tizennyolc halálos áldozatot követelt. 

Mohammed al-Azi, a dijálai fegyveres erők parancsnoka újságíróknak azt mondta, hogy a Bagdadtól alig 57 kilométerre északkeletre lévő bázist az Iszlám Állam dzsihadistái rohanták le, és hogy a halottak között magas rangú tisztek is vannak. Hozzátette: a terroristák azért tudtak behatolni a támaszpontra, mert az őrök az épületbe húzódtak vissza a hideg miatt.

A pénteki rajtaütés volt hónapok óta a legsúlyosabb, iraki katonák ellen elkövetett akció. Októberben a dzsihadisták az egyik, zömében síita muszlimok lakta falu ellen hajtottak végre támadást Dijálában, akkor tizenegy civillel végeztek. Hivatalos források szerint a mészárlást azért követték el, mert korábban több falusit váltságdíj reményében elraboltak, ám a követeléseiket nem teljesítették.

Mindeközben a Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) összecsapásokat jelentett Szíria kurdok ellenőrizte részéből is, ahol kurd milicisták csaptak össze az Iszlám Állam fegyvereseivel. A dzsihadisták az északkelet-szíriai Gavajrán börtöne ellen indítottak akciót, és több társukat kiszabadították.

A csütörtöki támadásban, valamint az utána, pénteken kirobbant további harcokban az első jelentések szerint legalább tizennyolcan vesztették életüket. A szíriai polgárháború eseményeit nyomon követő OSDH igazgatója, Rámi Abdurrahmán azt mondta: 2019 óta ez volt a terroristák legnagyobb akciója Szíriában.

Irakból 2017 végén űzték ki az Iszlám Államot, de a szervezet több fegyverese menedéket talált az ország nehezen megközelíthető peremvidékein, köztük az Iránnal határos Dijála térségében.

(via MTI)

Rovatok