Index Vakbarát Hírportál

Csökkent a magyarság lélekszáma Felvidéken

2022. január 23., vasárnap 17:38

Csütörtökön ismertette a szlovák kormány a 2021-es népszámlálás adatait, az eredmények szerint Szlovákiában jelenleg 422 065-en vallják magukat magyarnak, további 34 089-en pedig második lehetőségként jelölték be a magyar nemzetiséget. Bukovszky László, a nemzeti kisebbségekért felelős szlovákiai kormánybiztos szerint ez is azt bizonyítja, hogy Szlovákia egy többnemzetiségű ország.

A kormánypárti OĽaNO parlamenti képviselője, Gyimesi György szerint a népszámlálás eredményei azt bizonyítják, hogy csak egy nemzeti identitás létezik. Szerinte egy embernek csak egy nemzetisége lehet, és kifogásolta, hogy a népszámláláson kettőt is fel lehetett tüntetni. Ugyanakkor megjegyezte: egyre kevesebben vallják magukat magyarnak az országban.

A koalíción belül már tárgyalnak arról, hogy a nemzetiségeket képviselő pártok esetében három százalékra csökkentik a parlamentbe jutási küszöböt – emelte ki a képviselő.

A szlovákiai magyarok politikai érdekképviseletét ellátó Szövetség szerint az adatok bizonyítják, hogy a szlovákiai magyar közösség továbbra is életképes – írja az Infostart.

A magyar közösség Szlovákiában továbbra is életképes és életerős. Büszke vagyok rá, hogy ennek a közösségnek lehetek a tagja. Vannak viszont rossz hírek is. Például, hogy tovább csökkentünk. Tény és való, hogy nem olyan nagy méretű a csökkenés, mint az elmúlt időszakokban, viszont ki kell, hogy jelentsük, hogy tovább csökkentünk

– mondta Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, aki szerint ezektől a számoktól függ, hogy a közösség milyen jogi és kulturális lehetőségekkel tud élni.

Bukovszky László, a nemzeti kisebbségekért felelős kormánybiztos úgy gondolja: a népszámlálás azt bizonyítja, hogy Szlovákia többnemzetiségű ország, ahol a többségi szlovák lakosság a nemzeti kisebbségek tagjaival él együtt.

Rovatok