Index Vakbarát Hírportál

Megtörtént az első találkozó a nyugati vezetők és a tálibok között

2022. január 24., hétfő 08:06

Elindultak a megbeszélések a nyugati országok vezetői és a tálibok között vasárnap Norvégiában. A felek Oslóban ültek össze; a három napig tartó megbeszélésen az emberi jogokról és az ország humanitárius válságáról fognak beszélni. Az ENSZ szerint az ország 95 százalékának nincs mit ennie.

Vasárnap megtörtént az első találkozás a nyugati országok tisztviselői és a tálib vezetők között – nem volt hasonlóra példa, mióta az iszlamista csoport átvette Afganisztán irányítását. A háromnapos megbeszélés az országban zajló humanitárius válságról fog szólni; az ENSZ szerint az afgánok 95 százaléka nem kap elegendő táplálékot. 

Bár számos tiltakozás indult világszerte az üggyel kapcsolatban, mondván, hogy nem lenne szabad együttműködni a sokak által „terrorista szervezet"-nek nevezett tálibokkal – azonban a növekvő munkanélküliség és élelmiszerhiány nem hagy más lehetőséget a nyugati vezetők számára. A megbeszélések részleteit egyelőre még nem hozták nyilvánosságra.

A jelenlegi információk szerint az Afganisztánt irányító csoport arra készül, hogy hozzáférést kérjen az amerikai bankokban befagyasztott dollármilliárdokhoz. Egy tálib delegált egy újságnak azt mondta, hogy kiemelkedően fontos lenne feloldani a külföldi vagyonokat, ugyanis azoknak a befagyasztása csak az egyszerű afgánokat bünteti egy politikai ellentét miatt.

Az éhezés és a halálos tél miatt itt lenne az ideje, hogy a nemzetközi közösség támogassa az afgánokat, ne pedig megbüntesse őket politikai vitáik miatt

– tette hozzá. 

A megbeszélések a norvég főváros egyik szállodájában zajlanak és a környéket rendőrautók őrzik. Jelenleg egyébként egyetlen ország sem ismerte el az új afgán kormányt, Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter szerint azonban fontos a velük való kommunikáció.

(viaBBC

(Borítókép:  Az Afganisztánban hatalmon lévő tálib mozgalom küldöttségének tagjai az oslói Soria Moria szállodában 2022. január 23-án. Fotó: Torstein Bøe / NTB / AFP)

Rovatok