Index Vakbarát Hírportál

Papok és hitoktatók vállalták fel másságukat

2022. január 24., hétfő 14:38

Történelmi coming outra került sor a német katolikus egyházban.

Egy rendhagyó, eddig nem látott kampány keretében a katolikus egyház 125 alkalmazottja, köztük papok és hitoktatók döntöttek úgy, hogy felvállalják szexuális irányultságukat, azonosítva magukat az LMBTQ+-közösség tagjaként.

Hamburg érseke kifejezte az érintettek iránt érzett tiszteletét,

mondván, hogy véleménye szerint egy olyan egyház, amelyben el kell rejteni a szexuális orientációt és nemi identitást, nem összeegyeztethető Jézus tanításainak szellemiségével. 

Mindig Isten és természetesen az egymás előtti igazságra és valóságosságra bátorítanak! Nem lenne szabad, hogy ettől féljenek

– fogalmazott az egyházi vezető. 

Az egyházi alkalmazottak arra akarják felhívni a figyelmet, hogy az egyházi munkajog szerint a szexuális irányultság és a nemi identitás okot adhat az elbocsátásra, és ennek megváltoztatását követelik. Továbbá azt, hogy

  1. a nemre és szexualitásra vonatkozó bántó, diszkriminatív doktrínákat ki kell venni az egyház tanításából;
  2. ne tagadják meg tőlük a katolikus szentségekhez és az egyház szakmai területeihez való hozzáférést.

A németországi történések egybeesnek azzal, hogy az egyházról újra és újra kiderült, hogy több tagja pedofil bűncselekményeket követett el, a vezetők azonban igyekeztek eltussolni az ügyeket.

A minap derült ki: XVI. Benedek előző pápa a németországi München és Freising érsekeként legalább négy molesztálásról tudott, mégsem tett semmit a vétkesek megbüntetésére.

Rovatok