Index Vakbarát Hírportál

A tongai vulkánkitörés ereje több száz hirosimai atombombával ért fel

2022. január 24., hétfő 12:14

A kitörés a NASA szerint több százszor erősebb volt, mint az 1945 augusztusában a japán Hirosimára ledobott amerikai atombomba, amely a becslések szerint mintegy 15 kilotonna TNT erejével ért fel.

A NASA tudósai szerint a tongai vulkánkitörés olyan hatalmas robbanóerőt szabadított fel, amely mellett eltörpült a hirosimai atombombáé. 

Úgy gondoljuk, hogy a kitörés által felszabadított energia mennyisége valahol öt és harminc megatonna TNT-vel volt egyenértékű

– magyarázta Jim Garvin, a NASA tudósa egy sajtóközleményben. A kitörés a NASA szerint több százszor erősebb volt, mint az 1945 augusztusában a japán Hirosimára ledobott amerikai atombomba, amely a becslések szerint mintegy tizenöt kilotonna TNT erejével ért fel. Az ügynökség hozzátette, hogy a vulkánkitörés megsemmisítette a tongai fővárostól, Nuku’alofától mintegy 65 kilométerre északra fekvő vulkanikus szigetet.

A vulkán mérgező hamuval borította be a százezer lélekszámú királyságot, megmérgezte az ivóvizet, elpusztította a termést és legalább két falut teljesen letörölt a föld színéről. A kitörésnek legalább három halálos áldozata volt Tongán, Peruban pedig két fürdőző fulladt meg a dél-amerikai ország partjait elérő szökőár miatt.

A perui hatóságok környezeti katasztrófának nyilvánították a szökőárat, miután a hullámok egy Limánál kirakodó olajszállító tartályhajóban is súlyos kárt okoztak, és hatalmas olajfolt szennyezte be a partvidéket. A tongai károkról pontos adatok továbbra sincsenek, mivel  megszakadt a kapcsolat  a távoli szigetekkel.   Egy helyi újságíró szerint azonban a szigetország lakóit sokkolta a hatalmas katasztrófa, mivel ilyen léptékű tragédiával még nem találkoztak.

A mindent betakaró finom szürke vulkáni hamu miatt is aggódnak, mivel nem lehet tudni, hogy milyen hosszú távú hatása lehet az emberek egészségére. „Irritálja a szemet, kisebesíti az emberek szája szegletét és befeketíti a körmöt” – mesélte az újságíró, hozzátéve, hogy egy kiadós trópusi özönvízre lenne szükség ahhoz, hogy mindezt lemossa. A szigetre japán, új-zélandi és ausztráliai védelmi erők kezdték meg a sürgős segélyek szállítását. Közben azonban arra is ügyelniük kell, hogy ne fertőzzék meg a mindeddig koronavírus-mentes szigetet.

(MTI)

Rovatok