Index Vakbarát Hírportál

Repülőgép-hordozóra zuhant egy amerikai F–35-ös vadászgép

2022. január 25., kedd 11:42

Hét ember sérült meg, miután a landolni próbáló amerikai F–35-ös vadászgép a repülőgép-hordozóra zuhant – számolt be róla a CNN.

A vadászgép a dél-kínai tengeren gyakorlatozott, ezt követően próbált a repülőgép-hordozón landolni, helyette azonban katapultálni kényszerült. A felmerült probléma részletei egyelőre nem egészen tisztázottak, az okokat vizsgálják. A pilóta biztonságos katapultálást hajtott végre, ő és a hordozó fedélzetén tartózkodó hat matróz azonban megsérült. Állapotuk stabil, de hármójukat súlyos sérülésekkel kórházba kellett szállítani a Fülöp-szigeteken.

Ez az első baleset az F–35 C típusú változatának esetében, amely az Egyesült Államok haditengerészetének egyhajtóműves lopakodó vadászrepülő-típusa, s amelyet repülőgép-hordozókon történő műveletekre terveztek, magával az F–35-ös típuscsaláddal azonban már több baleset is történt az elmúlt években, a korábbi években legalább nyolc. Ez a második idén.

Az F–35-öst az Egyesült Államok több szövetségese is használja, napjainkban például Japán, Dél-Korea, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Olaszország, Norvégia, Hollandia és Izrael, de mások is adtak már le rendelést rá.

(via CNN)

Rovatok