Index Vakbarát Hírportál

Ledöntötték a kormányzó szobrát a spanyol király érkezése előtt

2022. január 26., szerda 13:21

A helyi rendőrség szerint ledöntötték Puerto Rico első kormányzója, Juan Ponce de León spanyol hódító szobrát a fővárosban, San Juanban hétfő este, néhány órával VI. Fülöp spanyol király látogatása előtt.

Az óvárosban álló szobor talapzatát részben lerombolták, az 1882-ben felállított szobor pedig zuhanás közben eltört.

A hatóságok a videofelvételek elemzésével próbálják meg azonosítani az elkövetőket, miközben a Borikeni Libertárius Erők elnevezésű szervezet magára vállalta a történteket a helyi média szerint.

Miguel Romero polgármester szerint vandalizmus történt, ám a városi alkalmazottak végül helyreállították a szobrot a tüntetők ellenkezése közepette.

Puerto Ricóban tavaly ünnepelték volna San Juan 1521-es megalapításának ötszázadik évfordulóját. A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották az ünnepséget, amelyre VI. Fülöp spanyol király hétfőn érkezett meg.

Juan Ponce de León konkvisztádor egyike az első felfedezőknek, akiket a spanyol korona az Újvilág meghódítására küldött a XV. és a XVI. században, és akiknek a térhódítása megtizedelte az őshonos népeket. Márpedig az Egyesült Államokban, amelynek Puerto Rico társult állama, a rabszolgasággal, a gyarmatosítással vagy a kisebbségek elnyomásával összefüggésbe hozott személyiségek köztereken, középületeknél felállított szobrait ellenzik – ismertette az MTI.

(Borítókép: Ismeretlen elkövetők ledöntötték Juan Ponce de León spanyol felfedező, Puerto Rico gyarmatosítójának és kormányzójának szobrát Puerto Rico fővárosában, San Juanban 2022. január 24-én hajnalban, VI. Fülöp spanyol király látogatása napján. Fotó: MTI / AP / Carlos Giusti)

Rovatok