Index Vakbarát Hírportál

Állásfoglalásban ítélte el a katalán parlament a boszorkányüldözéseket

2022. január 26., szerda 21:52

A XV. és XVIII. század közötti boszorkányüldözéseket elítélő állásfoglalást szavazott meg nagy többséggel a katalán autonóm parlament szerdai ülésén Barcelonában.

Az elfogadott határozat a történelmi emlékezet helyreállítását, a boszorkányság vádjával igazságtalanul bíróság elé állított és kivégzett több száz nő rehabilitálását célozza. A dokumentum felszólítja az önkormányzatokat, hogy vizsgálják felül utcajegyzéküket, és történelmi jóvátételként közterületek viseljék azok nevét, akik ennek a nőellenes üldözésnek az áldozatai lettek. 

Mindezek mellett a katalán parlament döntésével szorgalmazza egy akadémiai tanulmány elkészítését is, amely a nemi szempontok figyelembevételével vizsgálja a boszorkányüldözéseket.

Az állásfoglalás a Sapiens tudományos folyóirat által Nem boszorkányok voltak, nők voltak címmel indított kampány következményeként született meg.

Katalóniában volt az egyik első olyan régió Európában, ahol boszorkányperek indultak, 1424-ben itt fogadtak el először olyan törvényt, amelyben bűncselekménynek minősítették a boszorkányságot, azonban a büntetés nem máglyahalál, hanem akasztás volt. 

(via MTI)

Rovatok