Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden: Egy orosz támadás Ukrajna ellen megváltoztatná a világot

2022. január 26., szerda 07:29 | aznap frissítve

Egy Ukrajna elleni esetleges orosz támadás a második világháború óta a legjelentősebb invázió lenne, tekintettel az orosz csapatok masszív jelenlétére a határ közelében – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök. Mint fogalmazott: egy ilyen fejlemény „megváltoztatná a világot”.

Az amerikai elnök emlékeztetett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök további csapaterősítéseket hajt végre Ukrajna Belarusszal közös határán is. Megismételte, hogy támadás esetén Oroszország jelentős gazdasági szankcióknak tenné ki magát.

Újságírók kérdéseire válaszolva Joe Biden elmondta, hogy célzott szankciókkal sújthatja Putyint. Az amerikai elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy „nem áll szándékában” amerikai vagy NATO-csapatokat – az egyébként nem NATO-tagállam – Ukrajnába telepíteni.

Ukrajna nem enged Putyinnak

Nem fogadunk el olyan kompromisszumokat, amelyek az orosz elnök, Vlagyimir Putyin érdekeit szolgálnák – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a CNN-nek adott interjújában. Hozzátette: Ukrajna nem lesz olyan állam, amely „fölveszi a telefont, meghallgatja a nagyhatalom utasításait, és aszerint cselekszik“.

Elmondása szerint Oroszország jelenleg próbálja destabilizálni a helyzetet Ukrajnában. Ugyanakkor a Kreml mindent tagad, elmondásuk szerint nem terveznek támadást Ukrajnával szemben, azonban aggasztja őket a NATO Ukrajnának nyújtott támogatása.

Dmitro Kuleba elmondta: nincsenek kétségei, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Ukrajna szuverenitása mellett, és a legkisebb inváziót is komolyan veszik.

Azért kell az erő, hogy ne kelljen bevetni

Az ukrán külügyminiszter szerdán online sajtótájékoztatót tartott, melyen leszögezte: Kijevnek nincs kifogása azokkal az írásos javaslatokkal szemben, amelyeket az Egyesült Államok az orosz–ukrán válság enyhítését célzó tárgyalások részeként Oroszországnak kíván küldeni a héten. Az amerikai fél a javaslatok elkészítésekor figyelembe vette az ukrán álláspontot.

Az Egyesült Államok várhatóan a héten ad írásos választ Moszkvának az úgynevezett „biztonsági garanciákról” szóló követelésére. Ennek része az is, hogy Ukrajnát ne vegyék fel a NATO-ba – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az Egyesült Államok a kapcsolattartás folytatására számít Moszkvával, miután átadta írásos válaszát.

Washington külön választ tervez küldeni az úgynevezett „biztonsági követelményekről” a NATO-nak. Jens Stoltenberg főtitkár közölte: a szövetség meg fogja ismételni, hogy nem hajlandó engedni Oroszországnak kulcsfontosságú elvek tekintetében. Ezek közé tartozik, hogy Európa minden államának joga van megválasztani a saját útját, illetve hogy biztonsága szavatolása érdekében milyen szervezet része kíván lenni. Egyúttal a főtitkár azt is jelezte: a NATO válaszában az is benne lesz, hogy a szövetség kész meghallgatni Oroszország aggályait.

A tájékoztatón Kuleba köszönetet mondott azoknak az országoknak, amelyek kiegészítő katonai támogatást nyújtottak Ukrajnának.

Annak ellenére, hogy államunk nem tagja a NATO-nak, és az észak-atlanti szerződés 5. cikkelye nem vonatkozik Ukrajnára, köszönettel tartozunk az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának, Lengyelországnak, Litvániának, Észtországnak, Lettországnak, a Cseh Köztársaságnak és a többi NATO-tagországnak, amiért további védelmi támogatást nyújtottak fegyveres erőinknek

– fogalmazott a miniszter. Hangsúlyozta, hogy ez a támogatás erősíti Ukrajna tárgyalási pozícióját.  Kuleba közölte: erre az erőre pontosan azért van szükség, hogy ne kelljen bevetni.

Újabb amerikai fegyverszállítmány

Eközben újabb fegyverszállítmány érkezett az Egyesült Államokból az ukrán fegyveres erők részére kedd este – olvasható a fegyveres erők közösségi oldalán közzétett bejegyzésében. A bejegyzés szerint háromszáz Javelin gyalogsági páncéltörő rakétát tartalmaz.

Az oroszok nem állnak meg Ukrajnánál

Az oroszok nem állnak meg Ukrajnánál – mondta Volodimir Omeljan korábbi diplomata a 24.hu-nak. Szerinte azonban az orosz elnök tisztában van azzal, hogy Ukrajna nélkül kudarcba fulladna az a terve, hogy visszaállítja az egykori Szovjetunió területi dominanciáját.

Jelenleg egy viharban állunk, és minden körülmény tökéletes Putyin elnöknek, hogy lesújtson. És ne legyenek olyan illúzióik, hogy az oroszok megállnak Ukrajnánál. Addig nyomulnak majd előre, amíg valaki meg nem állítja őket

– mondta a diplomata.

Volodimir Omeljan szerint Oroszország már régóta „teszteli” a NATO-t és az EU-t, hogy mire hogyan reagálnak. Véleménye szerint a lengyel–belorusz határon nemrég kialakult migrációs válságért is Vlagyimir Putyin felel.

Volt KGB-kém: csak idő kérdése az orosz támadás

Borisz Karpicskov 62 éves orosz ügynök szerint csak idő kérdése, hogy Oroszország inváziót indítson Ukrajnával szemben. Szerinte az orosz elnök egyértelmű célja Oroszország befolyásának kiterjesztése a volt Szovjetunió határáig.

A volt kém szerint jelenleg Oroszország tengeri flottája olyan fejlett és nagy erejű, hogy nem tartja valószínűnek, hogy az Egyesült Államok szembe tudna szállni vele. Megjegyezte: Oroszországnak is vannak szövetségesei: Kína, India és Dél-Afrika. Elmondása szerint azonban Putyin kiszámíthatatlan, és „könnyedén be tudna nyomulni” Európába – írja a Sun.

Putyin elszámította magát?

Robert Gates korábbi amerikai védelmi miniszter a kialakult helyzetről úgy vélekedett, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elszámolta magát, és politikai döntéseinek hozadéka inkább a Nyugatnak kedvez. Szerinte az orosz lépések csak „még inkább oroszellenessé tették az ukránokat”.

Hasonlóan vélekedik a brit Paul Taylor, aki jelenleg a brüsszeli Politico külső szeniorszakértője. Véleménye szerint az ukrán válság a korábbiaknál jobban NATO-elkötelezetté tette az európai tagországokat. Emellett „friss étvágyat is gerjesztettek más országok számára is a NATO-csatlakozásra” – vélekedett Paul Taylor.

Az Atlanti Tanács észak-európai igazgatója szintén így látja a helyzetet. Anna Wieslander úgy gondolja, hogy az orosz elnök politikája „nyomja Svédországot és Finnországot a NATO-tagság megfontolása felé” – írja az Infostart.

Hétfőn beszámoltunk róla, hogy az Egyesült Államok 8500 katonát helyezett készültségbe az ukrajnai biztonsági helyzet miatt. A Pentagon szóvivője arról is beszélt, hogy még nem született végleges döntés a csapatok bevetéséről. Eközben az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia is elkezdte hazaszállítani Kijevben dolgozó diplomatáik családtagjait az orosz–ukrán határnál történt orosz csapatösszevonásra hivatkozva.

Románia nem mozgósít

A román sajtóban egyre több olyan hír jelent meg az elmúlt napokban, amelyben arról számoltak be, hogy Románia is belekeveredhet az Oroszország és Ukrajna között kialakult konfliktusba.

A román védelmi minisztérium ezekre válaszul leszögezte: nincs szó arról, hogy az Ukrajna miatt Oroszország és a NATO között egyre feszültebbé váló viszony miatt a román hadsereg mozgósítaná a tartalékosokat – írja a Főtér.

(Borítókép: Joe Biden 2022. január 24-én. Fotó: ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Rovatok