Index Vakbarát Hírportál

Libanon, Szíria és Jordánia megállapodást kötöttek, Libanon kap áramot

2022. január 27., csütörtök 05:50 | aznap frissítve

Libanon hosszú évek óta gazdasági válságot él és ennek egyik legkellemetlenebb következménye az, hogy az állam nem képes elegendő energiát biztosítani a nap nagy részében a polgárok számára. Ezt a problémát most segít orvosolni Jordánia, Szírián keresztül.

A projektet a World Bank jordán program finanszírozza. 250 megawatt energiát szándékoznak küldeni Libanon részére, Szíria közreműködésével, az Aljazeera szerint. Ez legalább ideiglenesen megoldaná a hosszadalmas áramkimaradásokat országszerte Libanonban. A libanoni energiaminiszter, Walid Fayyad a következőt nyilatkozta a televízióban közvetített szerződéskötés során, Bejrútban:

A libanoni polgároknak minden órányi elektromosságra szükségük van. A mai nem más, mint történelmi nap számunkra!

2021 közepe óta Libanonban az energiakrízis ellehetetlenítette a közéletet, a közlekedést és a háztartásokat. Ma a lakosok napi 2 óra árammal kell beérjék. Ez az időtartam duplázódik a következő hónapokban, a megállapodás miatt.

Ettől függetlenül, szakértők szerint ez a segítség nem lesz elég a probléma megoldásához, amíg nem dolgozzák át Libanon teljes energetikai kiépítését.

A 200 millió amerikai dollár értékű áramot a World Bank program biztosítja, de a részleteken még mindig finomít a három ország vezetője. Mindhárman úgy vélik, ez a gesztus ékes példa az arab összetartásra.

Az Egyesült Államok Kormánya megnyugtatta Bejrútot, miszerint nem kell következményekre számítaniuk, amiért Damaszkusszal megállapodást kötöttek, függetlenül attól, hogy Szíria amerikai szankciók alatt áll.

Rovatok