Index Vakbarát Hírportál

Taktikáznak az olasz pártok, ki legyen az új államfő

2022. január 27., csütörtök 05:48

Rághatják a körmüket az olasz állampolgárok, s bizonyára nyugtalan lesz az álmuk is. Nem tudni még ugyanis, ki lesz Itália első embere az elkövetkezendő években.

Még nem dőlt el, ki lesz Olaszország új államfője. Az elnökválasztási procedúra harmadik fordulójában sem kapta meg egyik jelölt sem a szükséges számú támogatóvoksot, írta az MTI. 

A hétfői és a keddi fordulókhoz hasonlóan a szavazásra jogosultak egy része szerdán is üres cédulát dobott az urnába. Az ok: a politikai táborok továbbra sem tudtak dűlőre jutni a közös jelölt személyében. Az olasz elnökválasztás első három fordulójában kétharmados többségre van szükség a jelölt megválasztásához.

A szerdai voksoláson Sergio Mattarellára, a hivatalban lévő, 80 éves államfőre, akinek megbízatása a jövő héten jár le, és már korábban kizárta, hogy második mandátumért induljon, 125 politikus szavazott, míg a korábban esélyesnek tartott Mario Draghi kormányfő csupán öt szavazatot kapott.

Az olasz lapok kommentárjai szerint ez jelzés arra, hogy továbbra is inkább kormányfőként szeretnék látni Draghit, mert ha mégis ő kerülne ki győztesen a köztársasági elnöki posztért folytatott vetélkedésből, akkor Olaszországban előre hozott választást kellene tartani. A voksolás negyedik napjától már elegendő lesz az abszolút többség, vagyis 505 szavazat megszerzése.

(Borítókép: A római parlament alsóházi terme az olasz elnökválasztás harmadik fordulója napján 2022. január 26-án. Fotó: MTI / EPA / LaAPresse Pool / Roberto Monaldo)

Rovatok