Index Vakbarát Hírportál

Csoportos keresetet nyújtott be a Tepco ellen hat pajzsmirigyrákos fukusimai lakos

2022. január 27., csütörtök 11:12

Egy csapat fukusimai fiatal úgy gondolja, hogy köze van a 2011-es atomerő-katasztrófának ahhoz, hogy mindannyiuknál pajzsmirigyrákot diagnosztizáltak. Most összeálltak, és 1,7 milliárd forintnak megfelelő összeget követelnek az atomerő üzemeltetőjétől.

Hat fukusimai lakos csoportos követelést nyújtott be a fukusimai atomerőművet üzemeltető cégnél, mondván: a pajzsmirigyrákjuk kapcsolatban áll az atomerőmű 2011-es katasztrófáját követő sugárzással. Egészen idáig a japán hatóságok nem ismerték el a fukusimai sugárzás és a pajzsmirigyrák közötti kapcsolatot. Annak ellenére, hogy korábban több romeltakarító is rákos lett, miután nagy adag sugárzásnak voltak kitéve – őket a japán hatóságok kárpótolták.

A 17 és 27 év közötti fiatalok mindannyian kiskorúak voltak, és Fukusima prefektúrában éltek a szerencsétlenség idején, amikor Japán keleti partját 2011. március 11-én földrengés rázta meg, és az azt követő szökőár súlyosan megrongálta a fukusimai atomerőművet. A szökőár több mint 19 ezer ember halálát okozta, és súlyosan megrongálta a Fukusima-1 erőművet is – nukleáris sugárzással elárasztva a területet.  

Az ügyvédek arra hivatkoznak, hogy védenceiknél nem örökletes hajlamok miatt alakult ki a rák, és nagyon valószínű, hogy a sugárzás okozta a megbetegedéseket. A felpereseket 2012 és 2018 között diagnosztizálták pajzsmirigyrákkal. Négyüknek teljesen eltávolították a pajzsmirigyét, és egész életükben hormonkezelést kell kapniuk. Az atomerőművet üzemeltető cég egyik szóvivője jelezte: a vállalat megvizsgálja a felperesek beadványát, és őszinte választ ad rá.

(via MTI) 

(Borítókép: A fukusimai lakosok csoportos követelést nyújtottak be a fukusimai atomerőművet üzemeltető cégnek 2022. január 27-én. Fotó: Behrouz MEHRI / AFP)

Rovatok