Index Vakbarát Hírportál

Az USA kész a szövetségeseivel együtt reagálni, ha Oroszország tovább támadja Ukrajnát

2022. január 28., péntek 07:07

Az amerikai és az ukrán elnök telefonos megbeszélést tartott csütörtökön: Joe Biden kiemelte, hogy továbbra is elkötelezett Ukrajna szuverenitása mellett. Az amerikai elnök kész határozottan közbelépni, ha a konfliktus fokozódik.

Joe Biden amerikai elnök megerősítette:

kész szövetségeseivel határozottan közbelépni abban az esetben, ha Oroszország tovább támadja Ukrajnát.

A Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott csütörtök délutáni telefonbeszélgetésen kihangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok elkötelezett Ukrajna szuverenitása mellett – ezért már több mint félmilliárd dollár segélyt nyújtott az országnak az elmúlt egy évben. 

Az amerikai elnök tisztázta, hogy bár a nagykövetségen dolgozó személyzet családtagjai távoztak Ukrajnából, de az Egyesült Államok kijevi külképviselete továbbra is nyitva áll és teljes mértékben ellátja feladatát.

A beszélgetésen  Joe   Biden  kifejezte reményét, hogy a felek január 26-i elköteleződése a 2020. júliusi tűzszünet feltételei mellett segít csökkenteni a feszültséget és előmozdítani a minszki megállapodások végrehajtását, amelyek a  Donyec-medencei  válság békés, tárgyalásos rendezésére jöttek létre.

Az ukrán elnök a beszélgetést követően, egy twitteres bejegyzésében arról írt, hogy sikerült az amerikai elnökkel megbeszélni a diplomáciai erőfeszítéseket és megállapodtak a jövőre vonatkozó lépésekben is. Volodimir Zelenszkij megköszönte Bidennek a katonai segítséget. 

(via MTI) 

Rovatok