Index Vakbarát Hírportál

Kémkedett a kínai cég Amerikában, kitiltották

2022. január 28., péntek 08:48

Kitiltották a kínai China Unicom vállalatot az Egyesült Államokból, amiért jelentős kémkedési aggályokat jelentett az országnak. Az amerikai hatóságok célkeresztbe vették a kínai vállalatokat, nagyobb odafigyeléssel fognak eljárni a működési engedélyek kiadásánál a jövőben.

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) nemrég megszavazta a China Unicom kínai távközlési vállalat kitiltását az Egyesült Államokból, ugyanis az jelentős nemzetbiztonsági és kémkedési aggályokat jelentett az országnak – a cégnek 60 napon belül le kell állítania a szolgáltatásait. 

Azonban ez nem az első eset, hogy kínai telekommunikációs céget tiltanak ki az országból: legutóbb tavaly októberben történt hasonló, amikor a rivális China Telecomnak vonták vissza az Egyesült Államokban való működési engedélyét. Azt megelőzően, 2019-ben is történt hasonló eset, akkor a China Mobile-tól vették el az engedélyét. 

Jessica Rosenworcel, az FCC elnöke szerint egyre nagyobb veszélyt jelentő bizonyítékok bukkantak fel a China Unicom ellen. A vádakra reagálva a kínai cég csak annyit mondott, hogy amerikai részlege jó tapasztalattal rendelkezik az amerikai törvények betartása terén, valamint hozzátette, hogy a cég megbízható partnerként nyújtott megoldásokat ügyfelei számára az elmúlt két évtizedben. 

A kínai technológiai és távközlési cégeket célkeresztbe vették az amerikai hatóságok: az új jogszabályok szerint tavaly novembertől nem kaphatnak engedélyt a biztonsági fenyegetésnek ítélt vállalatok a távközlési berendezkedésre – sem a Huawei, sem a ZTE, sem három másik kínai vállalat berendezése nem használható az amerikai távközlési hálózatokban. Továbbá többtucatnyi kínai vállalatot vettek figyelembe a hatóságok. 

A legutóbb egyébként az Egyesült Királyságban lehettünk tanúi kínai hírszerzésnek, amikor a brit politikai körökben mozgó Christine Lee-t kémkedéssel vádolták. Egy szakember akkor azt nyilatkozta a Daily Mirrornak, hogy Angliában egytucatnyi befolyásos kínai ügynök is lehet. 

(via BBC

(Borítókép: Qilai Shen / Bloomberg / Getty Images Hungary)

Rovatok