Index Vakbarát Hírportál

Sztriptízbárba ment a svájci bankár, majd elkönyvelte üzleti kiadásként

2022. január 28., péntek 21:12

Több millió svájci franknak megfelelő költségvetési csalással vádolják azt a svájci bankárt, aki sztriptízklubokban töltött estéket és drága randivacsorákat számolt el „üzleti kiadásként”.

Pierin Vincenz – aki 1999 és 2015 közt a Raiffeisen Bank svájci részlegének ügyvezető igazgatója volt – többször követhetett el csalásokat, ezenkívül pedig korrupciós ügyek is fűződhetnek a nevéhez. Csalásainak csak az egyike volt az, hogy körülbelül 200 ezer svájci frankot (megközelítőleg 69 millió forintot) költött el sztriptízbárokban. Bírósági tárgyalásán a férfi azt nyilatkozta: mindig üzleti okokból látogatta a sztriptízbárokat, és ezért könyvelte üzleti kiadásként az ott keletkezett költségeket.

Ami a bárokat és az éjszakai klubok érinti: határozottan állítom, hogy ezeket a látogatásokat üzleti okok indokolták

– mondta a meghallgatáson a bankár, aki az üzletemberekkel, befektetőkkel való találkozásokat azzal próbálta megindokolni, hogy a Raiffeisen vezetőségétől kapta feladatul azt, hogy fejlessze a bank kapcsolatait.

A meghallgatáson szó esett még arról a 700 frankos (körülbelül 242 ezer forintos) vacsoráról is, amit egy, a Tinder randialkalmazáson megismert nővel fogyasztott el. Vincenz az utóbbit is az üzleti kiadások között tüntette fel – állítása szerint azért, mert állást ajánlott a nőnek, és ezen a vacsorán interjúztatta őt.

Ezenkívül a 65 éves férfi még számos utazást, eseményt, szállodai szobafoglalást könyvelt el üzleti kiadásként. Egy alkalommal például egy ausztráliai utat arra hivatkozva minősített üzleti célúnak, hogy meg akarja tekinteni az ország ATM-jeit.

Az exügyvezető igazgató – a vád szerint  – több mint félmillió frankot csalhatott el ilyen és ehhez hasonló módokon. Rajta kívül az ügynek még további hat vádlottja van, őket azonban összesítve már mintegy 70 millió svájci frankot (átszámítva 24,2 milliárd forintot) kitevő csalásokkal vádolják.

Egyelőre mindannyian tagadják bűnösségüket. Az ügyészek súlyos pénzbírsággal, valamint 2-től 6 évig terjedő börtönbüntetéssel büntetnék az ügy vádlottjait.

(via Reuters)

Rovatok