Index Vakbarát Hírportál

Tajvan, a hongkongiak mentsvára

2022. január 28., péntek 13:28

Tajvan szigete mindig is vonzotta a hongkongiakat, akik a város zsúfoltsága és a túlárazott bérleti díjak elől menekültek. A kiáramlás azonban felgyorsult a 2019-es demokráciapárti tüntetéseket követően, illetve amióta 2020-ban Pekingben elfogadták a nemzetbiztonsági törvényt.

Új rekordot döntött tavaly a Tajvanra költöző hongkongiak száma – derült ki a nyilvánosságra hozott hivatalos adatokból, amelyekből az AFP francia hírügynökség idézett.

Ez felülmúlja a 2020-as adatot, pedig a megelőző évhez képest már akkor is megduplázódott a kiadott tartózkodási engedélyek száma.

A tajvani nemzeti bevándorlási hivatal tájékoztatása szerint a szigetországban tartózkodási engedélyt kapó hongkongiak száma 2021-ben megközelítette a 13 ezret.

Tajvanon nincs menekültügyi szabályozás, a sziget nem fogad be menekültkérelmeket, attól tartva, hogy Kínából is érkezhetnek letelepedni szándékozók. A hongkongiak azonban más úton-módon, például befektetési vízummal kérelmezhetik az ottani tartózkodást.

Caj Jing-ven tajvani elnök kormánya hivatalosan is támogatja a hongkongi demokráciapárti mozgalmat,

 és 2020-ban hivatalt hozott létre a távozni kívánó hongkongiak kérelmeinek feldolgozására.

A szigetország ugyanakkor fenntartja magának a jogot, hogy nemzetbiztonsági okokból elutasítson bizonyos bevándorlási kérelmeket. Megtagadta például a tartózkodási engedélyt Charles Heung szórakoztatóipari mágnástól, akinek családja kapcsolatban áll a kínai hatóságokkal.

Kína viszont szakadár tartományának tekinti a szigetet, amelyen 1949 óta önálló kormány működik. Peking és Tajpej között a viszony többéves közeledés után ismét fagyossá vált, miután a Caj Jing-ven tajvani elnök vezette kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel.

A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást alkalmaz, és rendszeresen hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

(via MTI)

(Borítókép: Tajvan belvárosa 2022. január 27-én. Fotó: Lam Yik Fei / Getty Images)

Rovatok