Index Vakbarát Hírportál

Két díjat is bezsebelt a Navalnijról szóló dokumentumfilm a Sundance Filmfesztiválon

2022. január 29., szombat 17:48

Két díjat is kapott a Sundance Filmfesztiválon a Daniel Roher által rendezett Navalny című dokumentumfilm, amely Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról szól.

A hírt Alekszej Navalnij hivatalos közösségi oldalán osztották meg. A bejegyzés szerint az ellenzéki politikus csak hétfőn fog erről értesülni.

A Salt Lake Cityben megrendezett Sundance Filmfesztiválon debütált a CNN Films és az HBO Max Navalnijról készített dokumentumfilmje. A Daniel Roher rendezte film titokban készült az orosz politikus tavalyelőtti megmérgezéséről, berlini kórházi kezeléséről és hazatéréséről. A projekt, amelynek létezését január 13-án hozták először nyilvánosságra, az ismertető szerint azt is bemutatja, ahogy Navalnij Hriszto Grozev, a Bellingcat oknyomozó portál újságírója társaságában leleplezi az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egyik emberét, aki véletlenül elismerte, hogy részt vett a merényletben.

A január 20. és január 30. között megrendezett filmfesztiválon a Daniel Roher által rendezett film a dokumentumfilmek között megszerezte a közönségdíjat, emellett pedig a fesztivál kedvencének is választották a produkciót.

A Kreml egyik legélesebb bírálójaként számon tartott Alekszej Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti a Vlagyimir megyei Pokrovban található büntetőtáborban. Gazdasági bűncselekmény címén kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) állítása szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait.

 A Sundance Filmfesztiválon egyébként

A vasárnap véget érő seregszemlén több mint 80 játékfilmet és 60 rövidfilmet mutattak be.

Rovatok