Index Vakbarát Hírportál

Tovább nőtt az afrikai trópusi vihar halálos áldozatainak száma

2022. január 29., szombat 20:54

A dél-afrikai országokat sújtó trópusi vihar halálos áldozatainak száma a korábbi tizenkettőről, nyolcvanhatra emelkedett. Az áradás hidakat és utakat mosott el, ezzel több tízezer embert zárt el a külvilágtól Madaszgaszkáron, Mozambikban és Malawiban.

Mint korábban megírtuk, Afrika déli részén az Ana nevű trópusi vihar súlyos károkat okozott három országban is. Az áradások áramkimaradásokat okoztak és megsemmisítette a lakóházakat is. Mozambikban tizennyolc halálos áldozatról számoltak be. Az áradások százhúszezer embert érintettek – írja a BBC.

A mi országunk nem járul hozzá sokat az éghajlatváltozáshoz, mégis azok közé tartozunk, akik a leginkább szenvednek a klímaváltozás hatásától

mondta Carlos Agostinho do Rosário, Mozambik miniszterelnöke.

Az Ana egy nyers emlékeztetője annak, hogy milyen hatással van a klímaváltozás az emberek életére

– mondta Maria Luisa Fornara, az Unicef, az ENSZ gyermekjogi szervezetének képviselője.

Madagaszkár volt az első, amelyet elért a vihar, a halálos áldozatok száma jelenleg negyvennyolc. Továbbá mintegy hetvenkétezer ember vesztette el az otthonát az áradások miatt. A fővárosban, Antananarivóban iskolákat és edzőtermeket a alakították át menedékhellyé a kitelepítettek számára.

Malawi miniszterelnöke, Lazarus Chakwera, kihirdette a veszélyhelyzetet, miután a vihar húsz ember életét követelte. Valamint katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították a területet. 

A hatóságok attól tartanak, hogy egy az Indai-óceán felett formálódó második vihar, a Batsirai is lesújt majd a kontinensre a jövő héten.

Rovatok