Index Vakbarát Hírportál

Csütörtökön köthetik meg a szlovák–amerikai védelmi egyezményt

2022. január 31., hétfő 15:04 | aznap frissítve

Várhatóan csütörtökön írják alá a Szlovákia és az Amerikai Egyesült Államok között kötendő védelmi együttműködési egyezményt (DCA) – adta hírül az MTI a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség alapján, amelyet a védelmi minisztérium nyomán közöltek.

A jelentés szerint Ivan Korčok szlovák külügyminiszter és a védelmi tárca vezetője, Jaroslav Naď utazik majd az Egyesült Államokba a szerződés aláírására.

A védelmi miniszter már megkapta a szerződés aláírására vonatkozó megbízatását Zuzana Čaputová államfőtől, aki már korábban támogatásáról biztosította a szlovák politikában komoly vitákat kiváltó szerződést.

A tíz évre szóló, majd ezt követően automatikusan megújuló érvényű egyezmény többek között lehetővé tenné, hogy az Egyesült Államok térítésmentesen használja az ország két legjelentősebb katonai repülőterét, támaszpontokat hozzon létre és hadászati eszközöket telepítsen az ország területén.

Lehetővé teszi azt is, hogy Szlovákia százmillió dollár értékben támogatást szerezzen védelmi infrastruktúrája felújítására.

A védelmi együttműködési szerződést mintegy három héttel ezelőtt hagyta jóvá az Eduard Heger vezette kormány. A hatályba lépéshez azonban a pozsonyi parlamentnek is jóvá kell hagynia, illetve az államfőnek is ratifikálnia kell.

Az egyezményt majdnem a teljes szlovák ellenzék elutasítja, és bár a szlovák társadalmat is megosztja a dokumentum megítélése, jóváhagyása mégis valószínűnek tűnik.

Rovatok