Index Vakbarát Hírportál

Felszámolják a legnagyobb siralomházat az Egyesült Államokban

2022. február 1., kedd 11:55

Két éven belül felszámolják az Egyesült Államok legnagyobb siralomházát a kaliforniai San Quentin börtönkomplexumban, és más börtönökbe szállítják át a halálra ítélt rabokat – jelentette be Gavin Newsom kaliforniai kormányzó helyi idő szerint hétfő este.

Kaliforniában jelenleg körülbelül hétszáz halálraítélt tölti büntetését. A San Franciscótól északra található San Quentin az egyetlen olyan börtön az államban, amely kivégzőkamrával rendelkezik. A szobát, amely 853 ezer dollárba került, eddig még sohasem használták.

Az Egyesült Államokban 1978-ban vezették be újra a halálbüntetést. Kaliforniában azóta tizenhárom embert végeztek ki. 2006-ban felfüggesztették a halálos ítéletek végrehajtását, miután egy szövetségi bíró szerint a méreginjekció vélhetőleg alkotmányellenes. A kaliforniai választókat 2012-ben és 2016-ban is megkérdezték a halálbüntetés eltörléséről, de a szavazók többsége egyik alkalommal sem támogatta a kezdeményezést.

2019-ben Newsom végül rendeletben döntött a halálos ítéletek felfüggesztéséről. A demokrata párti kormányzó hétfőn etikátlannak nevezte a kivégzést. Newsom szerint hibás a rendszer, ugyanis az, hogy valaki a siralomházban végzi-e, jobban függ a vagyontól és az etnikai hovatartozástól, mint attól, hogy bűnös-e vagy sem. 

A kormányzó szerint a felszámolás folyamata már el is kezdődött. Az áthelyezések által a halálraítéltek olyan létesítményekbe kerülhetnek, ahol munkaprogramok működnek. Így valamelyest kompenzálhatják az elkövetett bűncselekményeket, mivel a munkájukból származó bevétellel áldozataik hozzátartozóit kárpótolják.

Oregon államban két évvel ezelőtt zajlott le egy ehhez hasonló folyamat, csak ott sokkal kevesebb volt az áthelyezett halálraítéltek száma. Az amerikai tagállamok közül Kaliforniában, Floridában és Texasban vannak a legtöbben halálsoron. Az Egyesült Államok ötven tagállamából huszonháromban teljesen eltörölték a halálbüntetést.

Rovatok