Index Vakbarát Hírportál

Fidesz: Veszélyezteti az EU költségvetését, hogy hátráltatják a helyreállítási terveket

2022. február 1., kedd 21:13

Az Európai Bizottság jogellenes eljárása a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós források visszatartásával a 2023-as uniós költségvetés tervezését is veszélybe sodorhatja – jelentette ki Deli Andor, a Fidesz európai parlamenti képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében. Tájékoztatása szerint az Európai Parlament (EP) költségvetési bizottsága keddi ülésén az EP-képviselők megvitatták a 2023-as uniós költségvetés előkészítésével kapcsolatos elképzeléseiket.

A fideszes EP-képviselő az ülésen elhangzottakkal kapcsolatban kiemelte: nagyon fontos, hogy a következő év költségvetésében is megfelelő források álljanak rendelkezésre a mezőgazdaságra és a regionális fejlesztésre. Nyitott kérdések nehezítik azonban az uniós szintű tervezést, ugyanis a jövő évi költségvetés esetében a tagállamoknak össze kell hangolniuk szokásos kohéziós programjaikat a helyreállítási terveikkel – figyelmeztetett. Vannak ugyanakkor olyan nemzeti helyreállítási tervek, melyeket az Európai Bizottság – jogellenesen – még mindig nem hagyott jóvá – emlékeztetett.

Deli Andor kiemelte továbbá, hogy a költségvetés bevételi oldalán is nagy a bizonytalanság, ugyanis az Európai Bizottság által javasolt, a „zöld átmenethez” kapcsolódó karbonadó és a karbonvám elfogadásához nemcsak a tagállamok képviselőiből álló Tanácsban szükséges az egyhangú támogatottság, hanem még a nemzeti parlamentek, így a magyar Országgyűlés jóváhagyása is szükséges.

Az Európai Bizottság a jogállamisági problémák miatt eddig még Magyarország és Lengyelország helyreállítási tervét nem fogadta el.

Rovatok