Index Vakbarát Hírportál

Whoopi Goldberg szerint a holokausztban nem faji kérdés játszott szerepet

2022. február 1., kedd 10:19

A zsidók ellen irányult emberirtás a nácik által nem faji kérdés volt, fehér emberek két csoportjáról szólt – jelentette ki Whoopi Goldberg amerikai színésznő és tévés műsorvezető. Később elnézést kért kijelentéseiért.

Az afroamerikai művész – aki a pletykák szerint azért vette fel a Goldberg nevet, mert az eredeti családneve, a Johnson „nem volt eléggé zsidó” ahhoz, hogy előrejusson az amerikai filmiparban – a The View című beszélgetőműsorban fejtette ki, hogy a holokauszt nem faji kérdésről, hanem az ember más emberrel szembeni emberietlenségéről szólt.

Egyik beszélgetőtársa azonnal rákontrázott Goldberg kijelentésére, mondván, hogy a végső megoldás azonban a fehér felsőbbrendűségről is szólt. A színésznő azonban ragaszkodott ahhoz az álláspontjához, hogy „két fehér csoportról” beszélünk, a nácik kegyetlensége pedig az ember más ember elleni kegyetlenségére mutat rá, teljesen mindegy, milyen származású emberek voltak érintettek. Ergo: homo homini lupus. 

Goldberg bírálói egyebek mellett – ahogy a műsorban is elhangzott – rávilágítottak: a nácik a zsidókat egy teljesen más fajként állították be, nem vallásuk alapján határozták meg őket.

Szóba került a beszélgetésben a Maus című képregény is, amely a holokauszt történetét meséli el úgy, hogy a zsidókat egerekként, a nácikat macskákként ábrázolja. A képregényt egy Tennessee állambeli iskolatestület betiltotta, azt kifogásolta ugyanis, hogy meztelenség jelenik meg benne, így nem alkalmas 13 évesek oktatására a holokausztról. 

Meglep, hogy a meztelenség a zavaró benne. De hatmillió ember meggyilkolása, az nem? 

– vetette a testület szemére Goldberg.

A beszélgetőműsorban elhangzott álláspontjáért a 66 éves színésznő később bocsánatot kért, vagy – mondhatni – inkább korrigált rajta. Mint írta: azt kellett volna mondania, hogy a holokauszt nemcsak faji kérdésről, hanem az embertelenségről is szólt. 

Fun fact: a Whoopi sem a szülei által választott név, azt saját bevallása alapján egy vicc nyomán vette fel. 

(via BBC)

(Borítókép: Whoopi Goldberg 2019. október 13-án. Fotó: Dave Kotinsky / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

Rovatok