Index Vakbarát Hírportál

Magyar–orosz csúcstalálkozó: fókuszban a biztonság-, illetve az energiapolitika

2022. február 1., kedd 06:28

Szijjártó Péter szerint a magyar–orosz hosszú távú gázvásárlási megállapodás esetleges kibővítéséről is tárgyalnak. Meg a paksi bővítésről is.

Alapvetően energetikai és gazdasági kérdések lesznek napirenden kedden Moszkvában a magyar–orosz csúcstalálkozón. Ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte. Tárgyalni fognak a magyar–orosz hosszú távú gázvásárlási megállapodás esetleges kibővítéséről, ugyanis a jelenlegi helyzetben minél szélesebb körű egy ilyen szerződés, annál jobban jár egy ország Szijjártó szerint. Hozzáfűzte:

téma lesz a paksi bővítés, mert több fontos engedélykérelem már az Országos Atomenergia Hivatal előtt van, és pozitív elbírálás esetén a beruházást tavasszal át lehet léptetni a létesítési fázisba.

Szó lesz még élelmiszeripari és űripari kérdésekről, valamint a légi közlekedési és vasúti szállítási együttműködésről is – írta az MTI.

Vlagyimir Putyin orosz államfő és Orbán Viktor magyar kormányfő találkozója magyar idő szerint kedden délben kezdődik, ezzel párhuzamosan Szijjártó Péter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tárgyal. A magyar diplomácia vezetője szerint „komoly biztonsági kihívásokkal néz szembe Európa, ha a Kelet és Nyugat közötti vitát nem tudjuk kulturáltan, a kölcsönös tiszteletre alapítva, párbeszéd alapján elrendezni”. Szijjártó Péter úgy véli: ennyire kiélezett helyzetben még nem került sor csúcstalálkozóra; történelmi tapasztalatok szerint amikor Kelet és Nyugat konfliktusba kerül, azon Közép-Európa mindig rajtaveszt, ezért Magyarországnak nemzetbiztonsági és stratégiai érdeke a helyzet diplomáciai rendezése.

A miniszter jelezte: Orbán Viktor miniszterelnök már egyeztetett az Európai Unió soros elnökségét betöltő Emmanuel Macron francia államfővel és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral is.

Szijjártó utalt arra, hogy a tavalyi volt a legsikeresebb év a magyar–orosz kétoldalú együttműködés szempontjából. Megjegyezte: Magyarország olyan külpolitikát folytat, amely tiszteletben tartja a szövetségesi kötelezettségeket, ugyanakkor a kétoldalú kapcsolatok sikerére is komoly hangsúlyt helyez, például Oroszország esetében is.

Rovatok