Index Vakbarát Hírportál

Az FBI is elismerte, hogy beszerezte a Pegasust

2022. február 2., szerda 16:24

Miután fény derült arra, hogy az izraeli NSO Group Pegasus kémszoftvere bejárta a fél világot, kormányok tömkelege hallgathatott le újságírókat és ellenzékieket az okostelefonok feltörésére alkalmas programmal, most az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is elismerte, hogy beszerezte a Pegasust.

A Guardian brit laphoz eljuttatott közleményében az FBI azt fejtegette, azért vásárolta meg a kémszoftvert, hogy „lépést tartson a fejlődő technológiával”, és csak korlátozott verziót vásárolt, hogy „tesztelje a terméket”. A nyomozó hatóság fogadkozott, hogy nem használta semmilyen művelet keretében a Pegasust. 

Mint emlékezetes, az Egyesült Államok lassan egy évtizeddel korábban aktívan figyelte az internetes kommunikációt a Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA), amelynek tevékenységéről Edward Snowden adott hírt először. 

A Pegasus-botrány az Orbán-kormányt is érintette, a Direkt36 oknyomozása szerint magyar üzletembereket és újságírókat hallgattak le. A kormány tagadott, a Nemzeti Adatvédelmi Hivatal pedig több hónap nyomozás után lényegében semmit sem állapított meg, amit azzal indokolt, hogy a körülmények állandóan változnak. 

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos a jelentés nyilvános részében mindent rendben talált, a folyamatosan bővülő, nem nyilvános változatát viszont 2050. december 31-ig titkosították. A megfigyelések indokaként nemzetbiztonsági kockázatra hivatkoztak a megrendelők – tette hozzá Péterfalvi Attila. A kémszoftver használata kikötése a gyártó részéről – a hivatalos verzió szerint – az, hogy csak nemzetbiztonsági kockázat esetén használható. 

Az sem derült ki, hogy az NSO Grouphoz mennyi adat jut el, vagy követi-e a lízingelt szoftver használatát. 

(Guardian)

Rovatok