Index Vakbarát Hírportál

Tokiói bírálat Pekingnek az emberi jogi helyzet miatt

2022. február 2., szerda 14:30

A japán parlament szerint az emberi jogok egyetemes értékek, ezért a nemzetközi közösségnek védelmezni kell őket.

A japán parlament elfogadta azt a határozatot, amely szerint gondok vannak az emberi jogok érvényesülésével Kínában, egyben felkérte a kormányt, hogy tegyen lépéseket a helyzet javításáért, írta a CNN.

Japán már bejelentette, hogy nem küld kormányzati delegációt a pekingi olimpiai játékokra, követve az Amerikai Egyesült Államok diplomatáinak bojkottját, akik éppen az emberi jogi problémák miatt döntöttek így.

Az ominózus határozat kimondja: a nemzetközi közösségnek fel kell lépnie az ujgurokat, a tibetieket és a hongkongiakat érintő emberi jogi sérelmek ellen. 

A tokiói parlament határozata szerint az emberi jogok egyetemes értékek, amelyeket a nemzetközi közösségnek védelmeznie kell.

A kínai külügyminisztérium szerint a tokiói parlament határozata mellőzi a tényeket, rágalmakat kohol a kínai emberi jogi állapotokról. Emellett megsérti a nemzetközi jogot és az alapvető normákat a kormányok közötti nemzetközi kapcsolatrendszerben. 

A kínai külügyi szóvivő azt mondta a South Chima Morning Post szerint: ez újabb tudatos provokáció a kínai emberek ellen.

Rovatok